На Хмельниччині вирощуватимуть кольорові сорти пшениці

12 серпня 2020 87 0
На Хмельниччині вирощуватимуть кольорові сорти пшениці
Kurkul.com

На полях агрофірми Красилівського р-ну Хмельницької обл. планують вирощувати чорно й синьозерну пшеницю, а також голозерний ячмінь, які мають корисні якості, втрачені в традиційних червонозерних пшеницях. Про це пише Суспільне.

Зазначається, що нові сорти кольорових зернових покращать харчування споживачів. 

«Ми не хочемо бути одноманітними, ми хочемо бути унікальними і створювати той продукт, якого ще немає, який має додаткову цінність, особливо харчову. Вирощуємо спеціальні сорти такі, як спельти, пшениці чорнозерні, голубозерні, голозерний ячмінь, також пігментовані», — каже Олег Білявець, директор компанії.

Насіння для дослідної ділянки у два гектари готовий надати Одеський селекційний інститут. Його старший науковий співробітник Сергій Поліщук розповів, що разом із колегою працювали над адаптацією іноземних сортів кольорових зернових понад 10 років, а свої дослідження викладали в статтях наукових видань. Селекціонери називають кольорові зернові «продуктом з поліпшеною харчовою цінністю».

У агрофірмі повідомляють, що виведені в інституті сорти будуть випробовувати на власних полях в Красилівському р-ні, де також мають наміри створити наукову селекційну лабораторію. Кольорові сорти планують сіяти для продажу та випічки.

«Лабораторію і кафедру для роботи науковців над революційними сортами, гібридами спеціальних, функціональних продуктів «хелсі-фуд». Це функціональний продукт, який кожен має споживати щодня, аби бути по-справжньому здоровим», — зазначає Олег Білявець.

Читати за темою: Учені з Прикарпаття вивели новий сорт картоплі

Виконано за допомогою Disqus