В Україні шириться небезпечний шкідник плодових, овочевих та зернових культур

26 серпня 2020 6215 0
Коричневий мармуровий клоп
inpn.mnhn.frКоричневий мармуровий клоп

Цього року через теплу зиму та практично повну відсутність морозів в Україну мігрував коричневий мармуровий клоп. Він успішно перезимував у областях, що межують з південним заходом РФ — Донецька, Запорізька області, та поширився на Дніпропетровську, Полтавську, Черкаську області, а також Південь України. Про це йдеться у матеріалі «Коричневий мармуровий клоп: реальна загроза сільському господарству. Як повернути шкідника на батьківщину?» на SuperAgronom.com.

Зазначається, що коричневий мармуровий клоп належить до родини клопів-щитників. Колір комахи коричневий, але спинка і голова мають незвичайні «вкраплення», що візуально створює мармуровий відтінок. ще одна характерна особливість клопа — кільця на вусиках, яких немає у інших споріднених комах. Тіло мармурового клопа грушоподібної форми, злегка сплющене, 12-17 мм.

Личинка і доросла комаха харчуються одними і тими ж видами рослин, це — плоди і молоді пагони більшості сільськогосподарських культур. Клоп проколює хоботком зовнішні тканини рослин, висмоктуючи сік. Симптомами пошкоджень є поява падалиці, характерні проколи листя і плодів з утворенням некротичних зон.

Коричнево-мармуровий клоп пошкоджує:

  • плодові (груша, яблуня, персик, абрикос, черешня);
  • ягідні (виноград, шовковиця, шипшина, вишня, обліпиха);
  • горіхоплідні (ліщина, фундук);
  • овочеві (томат, огірок, перець, баклажан, капуста );
  • зернові та зернобобові (кукурудза, пшениця, ячмінь, соя, горох, нут, квасоля);
  • декоративні деревні культури (павловнія, катальпа, айлант, магнолія, падуб, церцис, платан і ін.);
  • лісові породи (клен, ясен та ін.).

Крім прямої шкоди, є переносником фітоплазмозу павловнії та ряду інших фітоплазменних захворювань рослин.

Якщо не боротися з клопом, він здатний не просто пошкодити врожай, а навіть повністю його знищити.

«Шкода і шкідливість фітофага дуже великі — зниження врожайності в 2-3 рази: на плодових зерняткових яблуні і груші утворюється некроз, обкоркування, горбистість, а під шкіркою — суха ватоподібна тканина, на винограді — ягоди не розвиваються і обпадають; на фундуку пошкоджує горіхи в стадії молочно-воскової стиглості, призводячи до припинення розвитку ядра, на інжиру та хурмі призводить до недорозвиненості і передчасного опадання плодів, на перці і томатах в місцях проколу розвивається гниль плодів, на кукурудзі в качанах не розвиваються зернівка», — розповів Тарас Рубанка, портфоліо-менеджер компанії FMC.

У матеріалі зазначається, що у світовій практиці ефективними для контролю імаго коричнево-мармурового клопа є інсектициди на основі діючих речовин біфентрин та гамма-цигалотрин.

«Саме ці дві діючі речовини піретроїдної групи відкрила для фермерів і світу компанія FMC. Через розповсюдження шкідника на території України компанія FMC почала реєстрацію інсектицидів Талстар® та Вантекс® для захисту плодових насаджень від нього», — додав експерт.

Виконано за допомогою Disqus