Робота інспекторів Держпродспоживслужби відстежуватиметься онлайн

16 грудня 2015 61 0
Володимир Лапа, перший заступник голови Держпродспоживслужби
МінагропродВолодимир Лапа, перший заступник голови Держпродспоживслужби

Держпродспоживслужба допомагатиме бізнесу перейти на європейські стандарти безпечності харчових продуктів, наголосив перший заступник голови державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Володимир Лапа, пише Мінагропрод.

За його словами, завдання Держпродспоживслужби — не покарати підприємця, а допомогти йому перейти на європейські принципи роботи, які дозволять виробляти дійсно безпечну та якісну продукцію.

«Зараз ми впроваджуємо в Україні європейську модель контролю безпечності, коли контролюється не готова продукція, а здійснюється державний нагляд над виробничими процесами, над впровадженням системи безпечності продукції. Звісно, бізнесу потрібен час, щоб перейти на нові принципи роботи, але завдання нової служби не стільки штрафувати, скільки сприяти у запровадженні таких європейських підходів», — наголосив перший заступник.

За словами Володимира Лапи, відповідальність за свою продукцію, за впровадження системи безпечності продукції несе саме підприємство, а функції інспектора – допомогти впровадити нові принципи, запропонувати коригуючи дії, якщо процедура працює неправильно.

«Тоді проводяться перевірки – затверджено спеціальний план проведення перевірок. Крім того, передбачена можливість здійснення позапланових перевірок, за результатами яких робляться приписи, а у крайньому випадку може, навіть, бути призупинений експлуатаційний дозвіл для підприємства», — наголосив посадовець.

При цьому робота інспекторів буде чітко контролюватися.

«Ми маємо намір підключитися до ефективної і прозорої системи моніторингу перевірок, яку зараз розробляє Мінекономрозвитку, де всі дії інспекторів відстежуватимуться в онлайн. Якщо інспектор діє неправомірно – прийматимуться кадрові рішення», — додав він.

Володимир Лапа зазначив, що, Держпродспоживслужба налагодить зворотний зв'язок із підприємствами.

«Буде сформована відповідна комісія — вже є попередні домовленості з Держпідприємництва про залучення їхніх фахівців, — яка розслідуватиме найбільш кричущі факти зловживання повноваженнями. На такі факти реагуватимемо принципово», — підсумував він.

Виконано за допомогою Disqus