Фахівці розповіли про головні критерії вибору гібриду соняшнику

9 вересня 2020 90 0
Фахівці розповіли про головні критерії вибору гібриду соняшнику
Kurkul.com

Правильно підібраний селекційний насіннєвий матеріал — половина успішного врожаю. Слід зважати на придатність гібриду до певної технології обробітку ґрунту, системи захисту та мінерального живлення, які будуть застосовані в господарстві. Про головні аспекти вибору соняшника для господарства розповіли Ярослав Парій, керівник Всеукраїнського наукового інституту селекції, та Володимир Скорик, провідний агроном компанії ВНІС, у матеріалі «Основні критерії вибору гібридів соняшнику та картографія розповсюдження вовчка» на SuperAgronom.com.

Він зазначив, що одним із критеріїв вибору гібриду є вегетаційний період, який відповідає потребам сівозміни та бажанням отримати врожай в певний період. На думку керівника наукового інституту, чи не найважливішим аспектом є стійкість гібридів до хвороб.

«Дуже важливо протягом 2-4 років випробовувати гібриди, які підходять за всіма критеріями та потребами аграріїв. Не рекомендуємо господарствам сіяти лише 1 гібрид на всіх площах, варто використовувати декілька гібридів різних селекційних компаній», — розповів Ярослав Парій.

В свою чергу Володимир Скорик зауважив, що аграріям потрібно обирати гібриди обдумано, аби не помилитись у своєму виборі та взяти якісний посівний матеріал. Варто звертати увагу на технологічні можливості гібридів та бажану врожайність. Якщо аграрії на меті мають отримання 4-5 т/га соняшника, то потрібно обирати гібрид, що зможе це забезпечити. 

«Якщо агрономи обирають гібрид 20-річної давнини, то не потрібно очікувати від нього максимальної врожайності. Коли у господарстві немає можливості забезпечити повністю правильну технологію вирощування, то немає сенсу купувати найдорожчий селекційний матеріал, бо гроші закопаєте у землю», — відзначив він.

Також фахівець зауважив, що аграрії повинні купувати насіння, потенційну врожайність якого зможуть  максимально реалізувати.

Виконано за допомогою Disqus