Держгеокадастр запропонував альтернативу ринку землі

18 грудня 2015 173 0
Паї продаватимуть державі за $3 тис. за 1 га
Zn.uaПаї продаватимуть державі за $3 тис. за 1 га

Альтернативою ринку землі стане продаж паїв державі за ціною близько $3 тис. за 1 га, заявив голова Держгеокадастру Максим Мартинюк, повідомляє «АПК-інформ».

За його словами, Держгеокадастр у разі неприйняття Верховною Радою законопроекту «Про обіг земель», що відкриває перспективи для запуску в Україні повноцінного ринку землі, пропонуватиме парламенту альтернативний законопроект, що містить норму про те, що власник паю, при бажанні може продати свою землю державі навіть в умовах мораторію на відчуження землі за ціною близько $3 тис. за 1 га.

«Беремо середню рентну плату, яка склалася по району, множимо її на 30 років і отримуємо тридцятирічну орендну плату як суму викупу земельної ділянки. Якщо це все екстраполювати на сьогоднішні ціни, то зараз паї віддані в оренду у середньому по 2,5 тис. грн, Тобто близько $100. Множимо 100 на 30, отримуємо $3 тис. за 1 га», — підрахував посадовець.

Він зазначив, що у такому випадку Держгеокадастр пропонуватиме повністю виключити можливість купівлі-продажу сільгоспземель держвласності, залишивши лише право передавати їх в оренду на умовах аукціону, а також на законодавчому рівні встановити, що право оренди земельної ділянки є товаром, який можна закладати як заставу у банках, що дозволить залучити додаткові кошти у сектор сільського господарства.

«При такій моделі можна вирішити всі проблеми: ми не знімаємо мораторій, але ми даємо можливість людям вийти зі сформованої ситуації і залучити кошти на розвиток сільського господарства», — підкреслив Максим Мартинюк.

Виконано за допомогою Disqus