Фермер із Херсонщини заснував виробництво паливних брикетів із лушпиння рису

18 листопада 2020 95 0
Фермер із Херсонщини заснував виробництво паливних брикетів із лушпиння рису
Голос України

У с. Приморському Скадовського р-ну Херсонської обл. сімейне підприємство «Булюк» заснувало нову сучасну лінію з виробництва брикетів на основі рисового лушпиння. Про це повідомляє «Голос України».

Щороку підприємство отримує понад 4 тис. т рису-сирцю. Переробляючи його на крупу, майже 700 т лушпиння з року в рік відправляли на смітник.

Проте почали експериментувати з альтернативними видами палива, і почали виробництво брикетів на основі рисового лушпиння. Їх теплотворність значно менша, ніж у вугільних чи деревних, але й ціна майже втричі нижча — 1,5 тис. грн/т.

Читати також: Експерт порадив, як покращити урожайність кукурудзи в несприятливих умовах

«Брикетами з рисового лушпиння опалюємо адміністративну будівлю підприємства. Аби у приміщенні на два поверхи і площею понад 300 м2 було тепло, на час холодів вистачає 15 т такого палива. Все інше в нас охоче розбирають мешканці Приморського та сусідніх сіл. Тож витрати на лінію з виробництва брикетів окупилися за 3 роки», — розповів Віктор Булюк, директор сімейного підприємства.

Утім, на рисовому лушпинні аграрії зупинятися не збираються. Вони опанували також технологію виготовлення паливних брикетів із лушпиння сої. Їх теплотворність виявилася вищою, тож і ціна сягнула 2,5 тис. грн/т.

Читати за темою: Новий гібрид рису побив світові рекорди урожайності

Виконано за допомогою Disqus