Голову фінкомітету ВР звільняють через відмову підтримати зниження ПДВ для аграріїв

19 листопада 2020 124 0
Голову фінкомітету ВР звільняють через відмову підтримати зниження ПДВ для аграріїв

Данила Гетманцева звільняють з посади голови комітету з питань фінансів, податкової та митної політики через категоричну відмову голосувати за законопроєкт про зменшення ставки експортного ПДВ з 20 до 14% для аграріїв, який грає на користь великого соняшникового бізнесу Андрія Веревського. Про це Гетманцев заявив в коментарі виданню НВ

Нагадаємо, 17 листопада був зареєстрований проєкт постанови про його звільнення.

Данило Гетманцев заявив, що група Довіра, яку пов’язують з олігархом Ігорем Коломойським, представляє одного з великих українських аграріїв.

«На вчорашньому засіданні комітету ми розглядали законопроєкт № 3656 про зменшення ставки ПДВ для аграріїв. Він надає пільги по ПДВ в розмірі 14%, хоча ПДВ для всіх — 20%. Ми виступили категорично проти. На жаль, в них було більше голосів на комітеті, вони провели законопроєкт і винесли до зали. У нас голосів не вистачило, я виступив категорично проти», — розповів голова комітету.

Данило Гетманцев вважає, що Верховна Рада не має права надавати пільги «одній з небагатьох галузей, яка добре заробляє, у важкий для країни час».

Народний депутат підкреслив, що проєкт постанови не відповідає регламенту Ради, тому що його потрібно подавати за погодженням з головою Верховної Ради Дмитром Разумковим або лідером фракції Слуга народу Давидом Арахамією:

«Причому постанову може подавати лише голова Верховної Ради або комітет — такої постанови ні від комітету, ні від глави ВР не було. Це ініціатива окремих депутатів».

Гетманцев додав, що вітає будь-яку постанову, за допомогою якої депутати можуть впливати на кадрову політику Ради, але «важливо, щоб така позиція не була пов’язана з принциповою позицією депутатів щодо неприйняття лобістських законопроєктів».

Нагадаємо, що парламентський комітет з питань фінансів, податкової та митної політики підтримав до другого читання законопроєкт №3656 про зниження ставки ПДВ до 14% при експорті багатьох позицій аграрної сировини. Проте економічна вигода від її зниження буде лише для переробників соняшника. Про це повідомляв AgroPolit.com, з посиланням на власне джерело.

Читати за темою: Зниження ПДВ до 14% вигідне лише переробникам соняшника — думка

Виконано за допомогою Disqus