Переробники молока відмовляються платити за дорогу сировину

28 грудня 2015 99 0
Молочний ринок України вийшов на нові рекордні цінові рівні
Latifundist.comМолочний ринок України вийшов на нові рекордні цінові рівні

На початку грудня сировинний ринок України вийшов на нові рекордні цінові рівні, пише «Інфагро».

Брак запасів біржових молочних товарів став відчуватися у традиційно дефіцитному періоді року — наприкінці листопада, початку грудня. Ситуація загострилася також у зв'язку із загальним зниженням виробництва сирого молока.

Розрахункові показники виробництва фермерського молока за листопад свідчать навіть про більш істотне зростання у цій категорії — збільшення на 1,3%.

Ціна у 7 грн за базовий кілограм молока, яке, здавалося, вже неминуче буде фігурувати у деяких виробничих холдингах, не зафіксована. Переробники поки не зважилися йти на поводу виробників — адже більшість заводів вже сьогодні змушені працювати «у мінус».

Вартість фермерського молока в Україні в листопаді в основному становить 5,8-6,8 грн/кг і, як завжди, залежить від обсягу і якості.

До кінця року закупівельні ціни на молоко будуть залишатися на цьому рівні, а ось спотові вже впадуть через тиждень — за 10 днів до Нового року в Україні традиційно спостерігається сировинний профіцит. А ось чого очікувати у січні, схоже, не знає ніхто. Переробники однозначно хочуть понизити ціни на сировину, адже працювати у таких умовах не вигідно. Те ж саме можуть сказати і виробники молока — без збільшення вартості на них лягають додаткові витрати з відшкодування ПДВ на закупівлю кормів, ПММ та ін.

Так що компромісним варіантом для першої половини січня може залишатися поточний рівень закупівельних цін в Україні.

Виконано за допомогою Disqus