Агроасоціації вимагають ухвалити законопроєкт №3680

16 грудня 2020 149 0
Агроасоціації вимагають ухвалити законопроєкт №3680
Kurkul.com

Насіннєва Асоціація України, Агро-Продовольча Рада, Всеукраїнський Конгрес Фермерів та Український Клуб Аграрного бізнесу звернулися до Парламенту з проханням якомога швидше ухвалити законопроєкт №3680 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сортів рослин, насіння та садивного матеріалу». Про це повідомляє пресслужба Агро-Продовольчої Ради.

У зверненні до керівництва Верховної Ради та голів усіх депутатських фракцій та груп йдеться про спрощення процедур експертизи, реєстрації сортів рослин та обігу насіння. У ньому наголошують, що законопроєкт №3680 містить ініціативи, що необхідні для підтримки насіннєвої галузі, які уже підтримав аграрний комітет ВР. Зокрема, це:

  • приведення до реалій сьогодення статус експертизи сорту, що нині має спеціалізований статус державної науково-технічної експертизи, хоча селекційна діяльність створення сорту не вважається науковою діяльністю;
  • скасування усіх дискримінаційних умов при поданні заявок на сорт селекціонерами;
  • введення електронного документообігу для державної реєстрації сортів, отримання дозвільних документів для ввезення дослідних зразків;
  • захист державою конкуренції у підприємницькій діяльності, якою наразі є сертифікація насіння (платні послуги) і забезпечення конкурентного підходу та умов сертифікації на сортові якості за якісним принципом, що впорядкує ціни та припинить монополізацію процесів на державних підприємствах, які зараз виконують владні адміністративні функції.

Також агроасоціації застерігають народних депутатів не зволікати із голосуванням законопроєкту №3680, адже це повністю знищує умови для розвитку вирощування насіння в Україні та згортає доступ аграріїв до нових гібридів насіння у порівнянні з іншими європейськими країнами.

Виконано за допомогою Disqus