Аграріям нагадали правила зберігання пестицидів

18 грудня 2020 81 0
Аграріям нагадали правила зберігання пестицидів
Kurkul.com

Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області звертає увагу суб’єктів господарювання аграрного сектору: вимоги щодо зберігання пестицидів та агрохімікатів у складах встановлені державними санітарними правилами ДСП 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві». Про це повідомляє SuperAgronom.com.

Кожного року на складах сільгосппідприємства після сезону залишається певна кількість засобів захисту рослин, і для того, аби вони якісно спрацювали наступного року їх потрібно якісно зберігати зимою.

«Пестициди не терплять перемерзання, особливо це стосується тих препаратів, які мають рідку препаративну форму. Їх перемерзання може призвести не тільки до втрати ефективності, а й спричинити опіки рослин, на яких вони застосовуються та негативно впливати на навколишнє середовище. Трапляються випадки, коли препарат в каністрі починає розшаровуватись після перемерзання, або випадає в осад чи навіть кристалізується. Такий пестицид не варто використовувати, оскільки не відомо, чи спрацює він взагалі та як вплине на культуру та цільовий об’єкт. Окрім того, препарати після замерзання можуть викликати проблеми із засміченням форсунок обприскувача», — розповідають фахівці ГУ Держпродспоживслужби.

Для того, аби забезпечити нормальне зберігання пестицидів в зимовий період потрібно обладнати опалювальний  склад, аби підтримувати температуру щонайменше 5°C, за цих умов препарати не будуть перемерзати та зможуть зберегти свій кондиційний стан. Звісно, не усі пестициди будуть замерзати навіть при температурі 0°C, оскільки вони містять в собі різні допоміжні речовини, температура замерзання яких нижче зазначеної температури.

Читайте також: Наступного сезону ціна на ЗЗР може зрости на 15-17% — думка

Зимою не варто перевозити рідкі пестициди не ознайомившись з умовами температурного режиму препарату, зазначеному на етикетці, оскільки це може призвести до замерзання препаратів.

Згідно зі СНіП 11‑108‑78 «Склади сухих мінеральних добрив та хімічних засобів захисту рослин» у холодну пору року температура повітря у таких складах повинна триматися на рівні 8-10 °C, відносна вологість — не перевищувати 75%. Виробники ЗЗР радять зберігати їх продукцію у щільно закритих оригінальних упаковках і не використовувати тару з-під хімікатів повторно.

Виконано за допомогою Disqus