Використання RTK-станцій дозволяє економити пальне, ЗЗР та насіння — досвід

18 грудня 2020 138 0
Використання RTK-станцій дозволяє економити пальне, ЗЗР та насіння — досвід

Використання RTK-станцій дозволяє аграріям працювати без перекриттів, а це економія посівного матеріалу (до 4%), добрив, пестицидів тощо, якщо агрегат оснащений системою автоматичного відключення секцій. Про це розповів провідний інженер групи сервісу систем контролю і систем точного землеробства підприємства «Урожайна країна» (входить до структури агрохолдингу МХП) Сергій Ярошенко у матеріалі на «Економія пального, ЗЗР та насіння — досвід використання RTK-станцій» на Kurkul.com.

«Крім того, економія на пальному може сягати до 5% залежно від операції, а це немало, з огляду на те, що трактор працює цілодобово й використовує 400-600 л пального на добу. Значну економічну вигоду можна отримати на полях зі складним контуром», — зазначається у матеріалі.

Особливістю використання системи RTK є повторюваність координат із року в рік. Всі напрямки та пройдені лінії зберігаються в базі системи для повторного використання.

«Наприклад, в одному з кластерів МХП ми працюємо за технологією Strip-Till, тобто з осені проводимо обробіток із внесенням добрив у рядок, і навесні RTK-сигнал забезпечує 100% потрапляння насіння в рядок, де вже лежить добриво», —  розповів Сергій Ярошенко.

Головна перевага RTK-станцій полягає в забезпеченні техніки високоточним сигналом із коригуванням до 2,5 см, на відміну від безкоштовних систем. Наприклад, похибка безкоштовної системи GL1DE становить від 15 см, а коригування систем GS Satelite і TerraStar, які базуються виключно на роботі геостаціонарного супутника, також не настільки точне та не дозволяє проводити ряд агрооперацій, наприклад, стрічкове внесення добрив, як у системі мережі RTK.

«При використанні безкоштовних систем маємо точність від 15 см і нижче, що недопустимо, скажімо, для роботи з чотириметровим глибокорозпушувачем та сівби технічних культур. Наприклад, під час сівби з використанням сівалки 11,2 м перекриття сягає до 20 см або 1,5%. На перший погляд, ця цифра зовсім невелика, але на добовому обсязі на великих площах це виливається у велику суму», — акцентував Сергій Ярошенко.

Ще одна перевага цієї системи полягає у забезпеченні нею максимально стабільної роботи та найнижчого показника down-time (простою). Для цього є страхові елементи, зокрема допоміжний акумулятор і кілька каналів інтернет-зв'язку.

Виконано за допомогою Disqus