Від податкової політики найбільше постраждають малі господарства — думка

4 січня 2016 53 0
Від непродуманої податкової політики постраждають малі сільгоспвиробники
Мolbuk.uаВід непродуманої податкової політики постраждають малі сільгоспвиробники

Від непродуманої податкової політики постраждають малі та середні сільгоспвиробники, переконаний голова Аграрної партії України Віталій Скоцик, пише Lb.ua.

За його словами, можливо, від спеціального режиму ПДВ і виграють найбільші аграрні підприємства. Але вони ж дають і найбільші надходження до державного бюджету.

«Галузь загалом на сьогодні створює близько 30% ВВП і дає до 40% валютних надходжень. Перша причина — це зберегти флагмана економіки і дати йому можливість стати сильнішим. Друга причина — це можливості і структура українського сільськогосподарського виробництва», — зазначив експерт.

За його словами, попри усталений стереотип, великі агропідприємства переважають здебільшого у сфері виробництва зернових. Натомість простий огляд статистики (наприклад останнього експрес-випуску) показує цікаві цифри. Утримання великої рогатої худоби — частка населення складає 68,6%, свині — 68,6%, вівці та кози — 87,2%, птиця — 46,6%. Цікава і виробнича статистика. Виробництво яєць — 42,7% припадає на частку господарств населення. Виробництво молока — понад 70%. Продукція овочівництва також понад 70% виробляється в індивідуальних або малих господарствах.

«Основною проблемою залишається створення переробки і можливостей для збереження продукції. Більшість цих малих і середніх підприємств не мають доступу до кредитів. Не мають пільг, хоча на 50-70% забезпечують харчами Україну», — переконаний Віталій Скоцик.

Також додає, що відповідно розвиватися вони могли за рахунок використання спецрежиму ПДВ. Крім того, для більшості малих підприємств тваринництва кормову базу створюють ті, хто займається зерновими і рослинництвом. Без них не буде тваринництва.

«Тож, від непродуманої податкової політики постраждає не крупний бізнес (який у будь-якому разі знайде обігові кошти), а саме малі та середні сільгоспвиробники», — підсумував експерт.

Виконано за допомогою Disqus