Названо шляхи подолання кризи дефіциту кукурудзи

27 січня 2021 1858 0
Названо шляхи подолання кризи дефіциту кукурудзи
Kurkul.com

Дефіцит кукурудзи на світовому ринку призводить до її зменшення на ринку України і, як результат, до зростання ціни на кукурудзу. Також це призведе до подорожчання кормів, а потім — м’яса, молока, яєць та інших продуктів тваринництва та птахівництва. 

Про це заявив Іван Чайківський, народний депутат України, член депутатської групи «Партія «За майбутнє», секретар Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики у матеріалі «Ціни на зернові — зростання попиту на українську кукурудзу та перспектива дефіциту на внутрішньому ринку» на AgroPolit.com.

«Скорочення поголів’я ВРХ та свиней набуло загрозливої тенденції. Наразі важливо підтримати галузь тваринництва та переробників, оскільки це питання напряму стосується продовольчої безпеки нашої країни та відпускних цін на соціально важливу продукцію», — зазначив він.

Іван Чайківський запропонував такі кроки для подолання загрози:

  • держава як регулятор обмежує експорт кукурудзи, тим самим залишає її частину для виготовлення комбікормів на внутрішньому ринку, втримуючи баланс потреби;
  • держава в особі структур Держрезерву продає кукурудзу виключно на підприємства з виготовлення кормів, на тваринницькі та птахокомплекси;
  • держава підтримує представників галузі цільовими коштами з бюджету.

«За таких обставин ми маємо думати про наслідки, які настануть і після яких на відновлення цього напрямку економіки можуть піти роки. Скорочення поголів’я — найбільш критична проблема, оскільки його відновлення потребуватиме не стільки грошей, скільки часу. Одне з рішень, яке має бути пропрацьовано та ухвалено негайно — це наведення порядку з контрабандою готових продовольчих товарів з-за кордону. Саме контрабанда не дає можливості розвивати власну переробку через неконкурентність в ціні», — заявив народний депутат України.

Виконано за допомогою Disqus