Кабмін пропонує скасувати Гарантійний фонд виконання зобов’язань за складськими документами на зерно

7 січня 2016 196 0
Діяьність Гарантійного фонду не задовільняє учасників ринку
elevatorist.comДіяьність Гарантійного фонду не задовільняє учасників ринку

Кабінет Міністрів України пропонує ліквідувати Гарантійний фонд виконання зобов’язань за складськими документами на зерно, оскільки його діяльність не задовільняє учасників ринку. Про це йдеться у пояснювальній записці до законопроекту №3735 від 28.12.2015.

У тексті записки зокрема сказано, що після опублікування Закону України від 20 листопада 2012 року №5493-VI почали надходити звернення громадських організацій, науки, представників зернового бізнесу щодо недосконалості норм зазначеного документу в частині створення і функціонування Гарантійного фонду.

«Зокрема, це стосувалося низки положень Закону України, які можуть створювати тиск у здійсненні підприємницької діяльності та матимуть наслідки послаблення конкуренції в агропромисловій галузі в цілому», — сказано у документі.

Крім того, забезпечення фінансування Гарантійного фонду з Державного бюджету України в умовах прогнозованого падіння економічної активності та недостатності фінансових ресурсів з Державного бюджету України є малоймовірним. Поряд з цим за умови перекладання зазначених витрат на учасників зернового ринку з метою виконання вимог Закону України відбудеться вилучення коштів з фінансового обігу компаній, що призведе до виникнення ситуацій з банкрутством та зростання тарифів на зберігання зерна.

«З метою врегулювання позицій Мінагропроду України було проведено ряд робочих зустрічей з представниками міжнародних організацій та зернового ринку, під час яких ними було наголошено на необхідності скасування Гарантійного фонду. Зокрема, на засіданні робочої групи з функціонування ринку зерна 28 вересня 2015 року під головуванням Міністра аграрної політики та продовольства України Павленка О. М. учасниками обговорені варіанти удосконалення процедур управління Гарантійним фондом», — сказано у записці.

За результатами обговорення Мінагропроду одноголосно було запропоновано розпочати роботу стосовно внесення змін до законодавчих актів щодо діяльності Гарантійного фонду у зв’язку з втратою актуальності.

Виконано за допомогою Disqus