Фахівці назвали головні проблеми вирощування соняшника у сезоні 2021

12 лютого 2021 4830 0
Фахівці назвали головні проблеми вирощування соняшника у сезоні 2021
Kurkul.com

З огляду на багаторічні спостереження та досвід фахівці EURALIS Semences розповіли про головні виклики та проблеми, з якими можуть зіткнутися аграріїв Південного та Східного регіонів у сезону 2021. Про це йдеться у матеріалі на SuperAgronom.com.

Так, експерти відзначають такі основні проблеми цього сезону:

Посуха — недобір врожаю в умовах посухи. Дефіцит вологи — один з головних факторів у сільськогосподарському виробництві, прояв якого призводить до недобору врожаю та негативних змін якості продукції.

«На погоду та зміни клімату ми впливу не маємо, але в силах аграріїв змінювати та вдосконалювати технологію вирощування та обробіток ґрунту. Механічний обробіток фізіологічно нестиглого ґрунту, що руйнує його структуру, провокує ще й утворення ґрунтових ущільнень, кірки і як наслідок при інтенсивних опадах відбуваються ерозійні процеси та вимивання», — зауважив Сергій Вітцівський, менеджер з технологічного супроводу EURALIS Semences.

Читати також: Названо ефективні шляхи зменшення впливу хвороб на врожайність соняшника

Низька олійність в період наливу насіння. Проблема вмісту олії в соняшнику актуальна в посушливих регіонах, оскільки головний критерій для промисловості — це вихід олії з насіння.

«Накопичення жиру залежить від особливостей гібрида, добрив, ґрунтово-кліматичних та інших умов вирощування соняшника. Сучасні високоолійні гібриди соняшника за сприятливих умов накопичують жиру до 65-68% в ядрі та 48-56% в сім'янці (в перерахуванні на абсолютно суху речовину)», — зазначив Дмитро Нерода, начальник відділу управління продуктом.

Вовчок — головна загроза для посівів соняшника. Одним з найголовніших викликів для фермерів, що вирощують соняшник на Півдні та Сході, є поширення та шкідливість вовчка соняшникового. Фахівці відзначають, що сівозміна аграріїв насичена соняшником і культура повертається на одне і те ж саме поле протягом 2-3 років.

«На сьогодні нині особливо агресивні раси вовчка поширені в Луганській, Донецькій, Дніпропетровській, Запорізькій, Херсонській, Миколаївській та Одеських областях. Шкідливість вовчка дуже висока. Уражені рослини відстають у розвитку, тож врожай може скоротитися на 30-70% і більше, а при сильному зараженні рослини взагалі не утворюють кошиків», — додав Дмитро Нерода.

Читати за темою: Експерт назвав найпоширеніші хвороби соняшника у 2020 році

Виконано за допомогою Disqus