Погода завдасть черговий удар по озимих

14 січня 2016 95 0
Січнева погода в Україні готується нанести ще один удар по озимих
Рoltava.toСічнева погода в Україні готується нанести ще один удар по озимих

Січнева погода в Україні готується нанести ще один удар по озимих, про це розповіла начальник відділу агрометеорології Українського Гідрометцентру Тетяна Адаменко, пише «ПроАгро».

За її словами, морози у перші дні нового 2016 р. не заподіяли того великого збитку посівам озимих в Україні, який очікувався при найнегативнішому розвитку подій.

«За попередніми нашими оцінками, найбільший удар низьких температур у переддень і перші дні нового року припав на посіви ріпаку, а також ячменю в Одеській, Херсонській та Запорізькій областях. В окремих районах могли загинути до третини сходів цих культур», — зазначила експерт.

Найбільше агрометеорологи переживали за ситуацію у східних і північно-східних областях, які напередодні різкого похолодання майже повсюдно залишалися без снігового покриву. Але сніг перед найбільшими морозами тут, на щастя, все ж випав, і сходи на більшій частині полів виявилися захищені його «теплою» шапкою.

Зараз циклони, які насуваються на Україну, готуються завдати нового удару по посівах озимих. Метеорологи прогнозують, що вже з сьогоднішнього дня погода у більшій частині областей почне погіршуватися, а атмосферні температури — падати.

«Пік похолодання припаде на 17-19 число, у ці дні на півдні прогнозується 5-12 градусів, на Правобережжі —12-18 градусів, а в деяких районах Лівобережжя — 20-25 градусів нижче нуля», — повідомила Тетяна Адаменко.

Також додала, що після цього трохи потеплішає, але все ж по-січневому холодно буде аж до кінця цього місяця. Нові циклони принесуть із собою і нові опади, проте пройдуть вони не скрізь, і там, де снігу не буде, на сходи озимих чекатимуть нові випробування.

Виконано за допомогою Disqus