Українське м’ясо і молоко сильно потіснять аграріїв на молдавському ринку

20 січня 2016 83 0
Молдавські аграрії стурбовані напливом м’ясо-молочної продукції з України
business.uaМолдавські аграрії стурбовані напливом м’ясо-молочної продукції з України

Молдавські аграрії стурбовані напливом м’ясо-молочної продукції з України, пише «Інтерфакс-Україна».

За словами голови молдовського Республіканського союзу працівників сільського господарства UniAgroProtect Олександра Слусаря, поставки молочної та м’ясної продукції українського походження суттєво потіснять на ринку молдавських виробників аналогічної продукції.

«З 1 квітня 2015-го виробники м’яса в Молдавії зобов’язані платити ПДВ у розмірі 20%, у той час як виробники України аж до 2016 р.були звільнені від сплати ПДВ. А з нинішнього року українські виробники будуть сплачувати лише одну чверть ПДВ, а частину цього податку за рішенням української держави будуть залишати для власного розвитку», — зазначив він.

При цьому, вартість кормів в Україні на 30% нижче, ніж у Молдові.

«Я вже не кажу про те, що електроенергія в Україні дешевша на третину, а газ — на 16%», — зазначив він.

Додатково, за його словами, контроль на кордоні є слабким, що дозволяє частину продукції завозити на молдавський ринок контрабандою.

UniAgroProtect попереджає, що молдавські виробники молочної та м’ясної продукції не зможуть витримати такої конкуренції, що викличе ланцюгову реакцію банкрутств дрібних селянських і фермерських господарств, які виробляють в невеликих обсягах молоко і зерно.

Різке зростання ввезення у Молдавію м’ясомолочної продукції з України експерти пов’язують із запровадженням Росією з 1 січня 2016 р. заборони на ввезення української продукції.

Міністерство сільського господарства і харчової промисловості пообіцяло розробити план дій, який дозволить захистити молдавських виробників м’ясомолочної продукції. Згідно з планом дій, пропонується ініціювати застосування імпортних мит, а також жорсткість прикордонного контролю.

«Молдова підписала Угоду про вільну торгівлю з країнами СНД, є членом СОТ, підписала Угоду про асоціацію з Євросоюзом, не маючи заходів для захисту внутрішнього ринку та не отримавши можливості для виходу на інші ринки», — зазначила голова Національної асоціації виробників молока і молочних продуктів Lapte («Молоко») Кароліна Лінт.

Виконано за допомогою Disqus