Активну підтримку фермерства забезпечили донори — експерти

22 січня 2016 85 0
Обіцянки урядовців розвивати сімейне фермерство не підкріплюються реальними практичними діями
firtka.if.uaОбіцянки урядовців розвивати сімейне фермерство не підкріплюються реальними практичними діями

Обіцянки урядовців розвивати сімейне фермерство не підкріплюються реальними практичними діями, пишуть у «Дзеркалі тижня» члени-кореспонденти НАН України Олена Бородіна та Ігор Прокопа.

Останнім часом в Україні стало правилом хорошого тону демонструвати прихильність до сімейного типу господарювання на землі.

Мінагропрод декларує сприяння його розвитку, парламентарії опрацьовують відповідні законопроекти, Асоціація фермерів і приватних землевласників висуває ініціативи щодо посилення інституційних засад функціонування фермерського укладу тощо.

Схоже, що до проявів такої активності спонукають заяви донорських організацій про підтримку дрібних і середніх сімейних ферм. На жаль, обіцянки урядовців розвивати сімейне фермерство не підкріплюються реальними практичними діями, а ті кроки, які здійснюються у цьому напрямі, дають підстави підозрювати, що створюються умови не для залучення до цивілізованого сімейного господарювання якомога більшої кількості селян, а для забезпечення доступу обраних до можливих коштів донорської підтримки.

Мінагропрод обіцяв реформувати Український державний фонд підтримки фермерських господарств, створити Агентство з підтримки фермерів і сільських громад, гарантувати державну підтримку дрібним фермам і сімейним господарствам відповідним законом, започаткувати реалізацію Єдиної комплексної стратегії розвитку сільського господарства і сільських територій на 2015–2020 рр., де планом дій передбачено відповідні заходи підтримки сімейного типу господарювання. Насправді ж наприкінці 2015 р. Мінагропрод знову звітував своїми експортними досягненнями.

Зрозуміло, що сімейні ферми у таких досягненнях не фігурують. Це — прерогатива агрохолдингів і інкорпорованих до них виробників.

Виконано за допомогою Disqus