Розвиток АПК збільшить доходи населення удвічі — експерт

25 січня 2016 83 0
Потенціал АПК використовується лише 20%
ua-ekonomist.comПотенціал АПК використовується лише 20%

Стимулювання аграрного сектору здатне буквально за два-три роки збільшити доходи населення удвічі, заявив під час візиту на Миколаївщину лідер Аграрної партії України (АПУ) Віталій Скоцик, повідомляє прес-служба АПУ.

За його словами, суттєво підвищити врожайність застосовуючи новітні технології і збільшити доходи від сільського господарства Україна зможе лише тоді, коли держава не на словах, а реально усвідомить, що АПК — це локомотив, конкурентна перевага країни на світових ринках, коли стратегія розвитку держави почне будуватися навколо максимального стимулювання аграрної галузі.

«За останні 15 років середня температура в Україні виросла на 0,5 градусів, вологи стало менше і у нас кукурудзяний пояс змістився на 250 кілометрів. 2,5 млн га земель нині потребує зрошення. Такі системи дозволяють у рази збільшити врожайність у зонах ризикованого землеробства, однак у держави немає коштів на такі дорогі проекти, а приватний бізнес не може інвестувати у них без стабільних законодавчих правил», — зазначив Віталій Скоцик.

На його думку, потенціал аграрного сектору наразі використовується лише на 15-20%. У нинішнього уряду немає розуміння важливості розвитку аграрної галузі.

«Якщо говорити про Миколаївську область, то в минулому році загальне виробництво продукції АПК зросло на 2%, ріст в основному відбувся за рахунок рослинництва, тоді як у тваринництві — мінус 10%. Виробництво яєць взагалі впало аж на 44%. Тобто ми скочуємось до того, що вирощуватимемо одну сировину, тоді як саме тваринництво, створення переробних підприємств здатні вирішити багато проблем держави — і наповнення бюджетів, і забезпечення людей робочими місцями. Однак в цьому напрямку нічого не робиться», — сказав він.

За словами Віталія Скоцика, навпаки впроваджені урядом податкові зміни загрожують суттєвому падінню в АПК.

«На Миколаївщині засіяли на 155,6 тис. га, тобто на понад 20% менше озимих. Це значною мірою пов’язано з тим, що осінь була засушливою. Однак, якщо у аграріїв не буде оборотного капіталу через зростання податкових відрахувань і відсутності кредитів, і вони не зможуть якісно пройти весняну посівну, ситуація буде зовсім катастрофічною», — впевнений Віталій Скоцик.

Він зазначив, що наразі аграрії збираються подати у Верховну Раду свій законопроект, який пропонуватиме внести зміни в оподаткування галузі і в його підтримку готують масштабну акцію протесту.

«Однак це лише проміжний крок. Аграрії серйозно готуються до наступних парламентських виборів, адже лише будучи у парламенті можна створити умови для розвитку галузі, які дозволять вивести нашу економіку з глибокої кризи», – резюмував він.

Виконано за допомогою Disqus