У тваринництві ставку треба робити на генетику

25 січня 2016 101 0
Генетичний потенціал продуктивності тварин нжчий за європейський
kurkul.comГенетичний потенціал продуктивності тварин нжчий за європейський

Генетичний потенціал продуктивності тварин сьогодні у багатьох українських господарствах перебуває на рівні нижчому за європейський, про це Аgrotimes сказала президент асоціації тваринників України Ірина Паламар.

За її словами, на сьогодні в Україні молочна продуктивність корів складає у середньому 4-5 тис. кг молока на корову на рік та 600-700 г середньодобового приросту молодняку на відгодівлі.

«Але генетичний потенціал молочної худоби у нашій країні дозволяє підвищити продуктивність ВРХ — за умови застосування сучасних технологій у годівлі та утриманні. На жаль, на багатьох сільгосппідприємствах до цього часу використовуються застарілі, високо затратні неефективні технології виробництва, незбалансована й недостатня за рівнем поживності годівля тварин, а питаннями селекційно-племінної роботи майже не займаються», — коментує ситуацію аграрний експерт Ірина Паламар.

На її думку, на сьогодні одним із актуальних напрямів розвитку тваринництва є збільшення поголів’я ВРХ та виробництва м'ясо-молочної продукції. А це, в свою чергу, можливо за рахунок підвищення ступеню реалізації генетичного потенціалу тварин.

«На жаль, наша застаріла система селекції у тваринництві за ключовими параметрами (система обліку, збору й обробки інформації, методологія оцінки племінної цінності тварин) не відповідає міжнародним стандартам. Усе це призвело до певних переваг потенціалу зарубіжних порід над вітчизняними, що, своєю чергою, сприяє імпорту племінного поголів’я. Наші ж племінні підприємства тим часом втрачають вплив на розвиток галузі», — зазначає вона.

Також експерт додає, що якщо такий стан речей триватиме й надалі, то вітчизняні племінні ресурси тваринництва опиняться під загрозою.

«Ми ніколи не досягнемо нормальної кількості молока та приростів, а ситуація буде погіршуватись, якщо всерйоз не зайнятися питанням генетики. Потрібно змінювати ситуацію, інакше Україна буде приречена на технологічну й селекційну відсталість», — резюмує вона.

Виконано за допомогою Disqus