Названо області з найнижчим рівнем вологості ґрунту

13 липня 2021 466 0
Названо області з найнижчим рівнем вологості ґрунту
Kurkul.com

Протягом першої декади липня аномально високі температури відступили на другий план. За вікном панували комфортні літні дні. Повідомляє сервіс агропогоди Метео Фарм.

Середня температура повітря протягом першої декади липня перевищила на +2…+5°C значення за аналогічний період 2019 р. Також цьогоріч відбулося перевищення показників 2020 р. в північних, центральних та західних областях, однак поступилися значенням на Сході та Півдні. 

Середньодобова температура на Заході знаходилась в межах +21…+22°C, в північних та центральних областях +23…+24°C. В східних та південних областях зафіксовані найвищі середні температури +24…+25°C. Максимально температура повітря підіймалась до +35°C у Донецькій та Луганській областях. Також високими температурними показниками +34°C  відзначилась Закарпатська, Запорізька, Одеська та Херсонська області.

Максимальні температури зафіксовано в перших числах декади 1-2 липня та наприкінці 10 липня. Мінімально температура опускалась до +10…+11°С  в Івано-Франківській та Львівській обл., на решті території даний показник знаходився в межах +12…+15°С.

Упродовж майже усієї декади в тій чи іншій частині країни йшли дощі, лише з 8 по 10 липня на всій території України панував антициклон. Найбільша кількість опадів випала в Донецькій, Івано-Франківській, Закарпатській, Одеській, Херсонській та Вінницькій обл. Саме в цих областях показник ГТК дорівнює 1,1-1,8, що вказує на достатню зволоженість території.

В Чернігівській, Волинській, Рівненській областях навпаки випала мізерна кількість опадів, тут гідротермічний коефіцієнт склав 0,2-0,4 та вказує на брак вологи. Кількість опадів, яка випала за даний період перевищила показники минулого 2020 р. на всій території країни, за винятком західних областей. Загалом в першій половині року східні та південні області отримали надмірну кількість вологи у порівнянні з торішнім періодом.

Середньодобова температура ґрунту на Заході коливалась від +19 до +21°С, в північних та центральних областях +21…+22°С і лише в Дніпровській області +23°С. В східних та південних областях середньодобова температура склала +23°С , найвищі показники зафіксовано в Херсонській області +24°С. Мінімально температура ґрунту опускалася до +11°С  в Закарпатській та Чернівецькій областях, на решті території цей показник склав +12…+18°С.

Рівень зволоження ґрунту у першій декаді липня був майже ідентичним з попереднім періодом. Найнижчий показник вологості ґрунту 18%-19% відмічався в Сумській, Чернігівській, Луганській, Харківській, Волинській, Рівненській, Херсонській та Полтавській областях. Найкраще зволожені землі до 22%-24% в Івано-Франківській, Львівській, Закарпатській та Запорізькій областях, на решті території цей показник дорівнював 20%-21%.

Порівнюючи показники 2021 р. з аналогічним періодом 2020 р., то перша декада липня 2021 року мала перевагу у зволожені на Сході, Півдні, в Дніпровській та Кіровоградській областях, на решті території дані 2020 року мали перевагу.

Виконано за допомогою Disqus