Високі врожаї фермерам дозволяє отримувати технологія безвідвального обробітку — думка

3 грудня 2021 7905 0
Михайло Махітка, керівник ФГ «Зодіак-ВМ», СФГ «Перемога» і ФГ «Махітка М.І.»
Kurkul.comМихайло Махітка, керівник ФГ «Зодіак-ВМ», СФГ «Перемога» і ФГ «Махітка М.І.»

Високі показники урожайності фермерам дозволяє отримувати технологія безвідвального обробітку ґрунту. Про це розповів керівник ФГ «Махітка М.І.» з Сумщини Михайло Махітка у матеріалі «Ми вирощуємо те, за що платять гроші» на Kurkul.com.

«ФГ «Махітка М.І.» може похвалитися регулярно хорошими врожаями. Працювати ми вміємо і любимо. Так, пшениці у цьому році з 20 га зібрали по 5,2 т/га. Високі показники урожайності нам дозволяє отримувати технологія безвідвального обробітку ґрунту. Ми не оремо зараз, а розпушуємо», — розповів фермер.

За його словами, господарство планує перейти на ноу-тіл. Також аграрій розповів, що минулого року господарству вдалось досягти високої рентабельності.

«Минулого року наше господарство могло похвалитися доволі високою рентабельністю — 28%. У грошовому еквіваленті це приблизно 15 тис. грн чистого прибутку на 1 га. Але такі чудові 28% є торішнім досягненням. У цьому році хоч би на нуль вийти…», — додав Михайло Махітка.

Читайте також: Цукрозаводи переробили 8 млн тонн сировини

Згідно з матеріалом, розпочиналося заняття рослинництвом у господарстві з цукрових буряків.

«У 1993 році вперше обробляли землю. З тих 50 га, що ми починали, 30 га засіяли цукровими буряками й отримали рекордні 406 ц врожаю. Такі показники багатьох вразили, бо у колгоспі на той час збирали по 160-200 ц. Решту 20 га ми відвели під ячмінь. Зараз сіємо трохи пшениці, але основними культурами залишаються соя, кукурудза і соняшник. Ми вирощуємо те, за що платять гроші, як би це прагматично не звучало», — додав фермер.

За його словами, з пшеницею в господарстві не експериментують, сіють лише свою — два елітні сорти з Іванівської дослідно-селекційної станції.

«Щодо соняшнику, то ФГ «Махітка М.І.» працює з сортами від компанії Syngenta: Бріо та Неома, потім ще з Беллою від Euralis. Також ми сіємо соняшник сербської та американської селекції і трохи експериментального Nuseed. Щодо кукурудзи, то ми зупинили вибір на високоінтенсивному простому гібриді Да Сонка виробництва Dow Seeds (зараз продається під брендом Brevant — прим. ред.). Для оренди зазвичай сіємо небагато ячменю та сої. Але цьогоріч обійшлися без сої», — розповів про сівозміну аграрій.


Щоб отримувати гідний врожай кукурудзи та не зазнавати втрат, приєднуйтесь до курсу «Цариця полів». Він буде корисний для всіх учасників ринку сільськогосподарської продукції, хто приймає рішення в бізнесі та прагне навчитися вирощувати продуктивну кукурудзу з найвищою маржинальністю.

За детальною інформацією переходьте за посиланням та реєструйтесь

Виконано за допомогою Disqus