Аграрії сміливо опановують новинки на ринку добрив — експерт

15 лютого 2016 80 0
Український ринок добрив перспективний
Latifundist.comУкраїнський ринок добрив перспективний

Добрива у ранзі пріоритетності аграріїв завжди посідали 4-5 місце, хоча за вартістю часто 1-2 місце у піраміді пріоритетності витрат українського аграрія. (1,4-1,5 млн т споживання), сказав директор ІА «Інфоіндустрія Дмитро Гордейчук, пише «АПК-інформ».

За його словами, сьогодні ситуація не змінилася, навіть більше, відносна вартість нітрату амонію в Україні навесні 2015 р. становила 2,21 т пшениці, а у кінці року — 2,22 т пшениці. На світовому ринку цей коефіцієнт нижче — 1,8-2, а у сусідній Росії у грудні був 0,8, зараз — близько 0,7, тобто аграрію у Росії потрібно всього 700 кг пшениці, щоб купити 1 т селітри. Російська ціна для України завжди була прирівняна до світової, тому такі дешеві російські добрива ніхто в Україні не отримував.

«Український ринок добрив перспективний, але сьогодні він преміальний для учасників, які вже закріпилися і для тих, хто постачає унікальний затребуваний товар (наприклад, КАС, ЖКП, гранульований сульфат амонію). Ці добрива вже конкурують з аміачною селітрою, аграрії розширюють асортимент добрив і сміливіше опановують новинки», — зазначив він.

Також додав, що постачальники добрив не стоять на місці. Прогрес споживання стримують два чинники: антидемпінгове регулювання в агрохімічній торгівлі України і Росії і девальвація гривні на тлі загального погіршення ринків агропродукції у світі. Внаслідок цього напрямку закупівлі азотних добрив розділилися на дві лінії: покупка аналогів селітри і пошук дешевих аналогів азотного харчування для рослин. Економіка виходить на перший план, часто поступаючись позиції якості і стримуючи загальний розвиток рослинництва.

Виконано за допомогою Disqus