Кооперація здатна підвищити реалізацію 1 л молока на 2 грн

20 лютого 2016 103 0
Зниження світових цін на молоко може зіграти на руку українським виробникам
Gazeta.dt.uaЗниження світових цін на молоко може зіграти на руку українським виробникам

Ціни на молоко у світі демонструють тенденцію до різкого зниження. Українським виробникам молока ця ситуація може зіграти на руку, переконаний економіст департаменту технічного співробітництва ФАО Андрій Ярмак, пише пише МilkUa.

На молочному ринку є продукти, які при тривалому зберіганні лише збільшують свою вартість. Мова йде про витримані якісні сири. В Україні виробництво таких сирів унеможливлює брак якісної сировини та відповідних технологій. Однак інвестори, які готові вкласти кошти у налагодження виробництва, не боючись довгострокової перспективи, отримають значний зиск у кінцевому результаті.

«Можливо це прозвучить банально, але кооперація виробників молока може підвищити ціну реалізації одного літра молока у середньому на 2 грн. Наразі я бачу великі перспективи кооперації серед професійних виробників молока, які можуть спільно займатися переробкою та виробництвом продуктів високої якості», — впевнений Андрій Ярмак.

Зниження світових цін на молоко призведе до виходу з ринку найменш ефективних гравців. В Україні молочний бізнес не вважається збитковим навіть при річних надоях 6,5 тис. на корову, зважаючи на ціни корми та молоко. Виробники, які стратегічного планують розвивати молочний бізнес, мають хорошу можливість для підвищення ефективності. Коли з ринку вийдуть менш ефективні, виграють від зміни цінової ситуації.

Основним гравцем на світовому ринку є Нова Зеландія, якій притаманне екстенсивне виробництво молока. Однак зниження ціни на молоко робить його менш привабливим для фермерів. Україні, з її інтенсивними підходами до виробництва, слід скористатися нагодою і посилити свою роль на світовому ринку молока.

«Завдяки зниженню цін на молочні продукти, в світі відбувається збільшення споживання цих продуктів. Звичайно цей ефект відчувається не відразу, однак він почне даватися взнаки вже у поточному році», — зазначає експерт.

Виконано за допомогою Disqus