Видача агророзписок гальмується нерозумінням процедури їх оподаткування — експерт

24 лютого 2016 74 0
Олена Волошина, голова представництва IFC в Україні
latifundist.comОлена Волошина, голова представництва IFC в Україні

Низький рівень використання аграрних розписок в Україні пов’язаний з нерозуміння того, як проводити адміністрування їх оподаткування, говорить голова представництва IFC в Україні Олена Волошина.

«У бухгалтерів немає чіткого розуміння, яким чином їм відображати ці розписки, і який режим оподаткування залежно від цього застосовувати. У робочій групі намагаємося знайти єдине розуміння цієї ситуації», — коментує Олена Волошина.

Чіткої системи виходу з такої негативної ситуації наразі немає, навіть якщо брати до уваги можливість посприяти змінам в законодавчому секторі.

«В ідеалі, звісно, ми б хотіли бачити зміни в Податковому кодексі, щоб там чітко прописали режим оподаткування аграрних розписок. Водночас я розумію, що не можна, напевно, в Податковому кодексі всі ці деталі прописати, тому шукаємо компромісний варіант. Чи будуть потрібні нам для цього якісь зміни в законодавстві? Не готова зараз сказати, бо наразі це в роботі», — говорить голова представництва IFC в Україні.

Натомість, попри всі негаразди, є надії на позитивні зрушення в розвитку напряму агророзписок.

«Ми не ставимо план із кількості. Ринок самостійно визначить це. Але те, що ми розширилися з однієї області до чотирьох, — це вже говорить про те, що принаймні в 4 рази більше повинно бути», — прогнозує Олена Волошина.

Виконано за допомогою Disqus