Аграрії Херсонщини готові влаштувати у Києві акцію протесту

25 лютого 2016 77 0
Аграріїв Херсонщини обурили ряд проблем
job-sbu.orgАграріїв Херсонщини обурили ряд проблем

Якщо сільгоспвиробники Херсонщини не будуть почуті у питанні відновлення будівництва підстанції у селі Каїрка, то найближчим часом фермери і депутати-аграрії вирушать до Києва під стіни Національної комісії регулювання електроенергетики України (НКРЕ), заявив депутат облради і член депутатського об'єднання «Аграрії Херсонщини» Ігор Йосипенко, пишуть «Херсонские вести».

«Залишити Чаплинський і Каланчацький район без поливу — це злочин не тільки проти фермерів Херсонщини, а й проти жителів країни», — повідомив він.

Питання про зрошення земель виникло у контексті обговорення критичної ситуації з електропостачанням у зазначених районах. Через відключення лінії електропередач «Каховська-Титан» у зв'язку з блокадою Криму можливі значні фінансові збитки в аграрній сфері, тому що зрошення сільськогосподарських культур під загрозою.

«Херсонщина, після анексованого Криму, одна з передових у вирощуванні рисової крупи. І якщо не подбаємо про полив культури, то автоматично стаємо залежними від імпорту цією продукції. Така ж кризова ситуація вимальовується і у тваринництві — це відсутність зеленої маси на корм. Виробники сої, виробники овочевої групи — це все ті, хто також безпосередньо залежить від зрошення, — поснює депутат.

За його словами, у Херсонській області по невідомо чиїй вині відбувається зрив будівництва підстанції у селі Каїрка. Наявність такої підстанції дозволило б забезпечити зрошенням 27 тис. га землі. На сьогодні 10% земель може залишитися без поливу.

«А це колосальні збитки для сільгоспвиробників! Це втрати для економіки України», — пояснює аграрій.

За словами депутата, саме сільгоспвиробники дають країні стабільну валютну виручку, і зміцнюють національну валюту.

Аграрій, наголошує Ігор Йосипенко, знаходиться у критичних умовах, тому що з одного боку скасували пільги по ПДВ, а з іншого держземкадастр збільшує оренду землі до 8%. Плюс ще є зрив зрошувального сезону. І все це в області, яка межує з окупованим Кримом.

«Таке враження, що хтось робить все для того, щоб ситуація на Херсонщині вибухнула. Нам вже сьогодні телефонують наші колеги фермери і заявляють про свою готовність до страйку і блокування роботи Херсонобленерго і НКРЕ. (Ред. — Національна комісія регулювання електроенергетики України)», — пояснює депутат.

Виконано за допомогою Disqus