Земельний закон України потребує суттєвих змін ― експерт

1 березня 2016 20 0
Андрій Кошиль, президент асоціації «Земельна спілка України»
agropolit.comАндрій Кошиль, президент асоціації «Земельна спілка України»

Земельний закон потребує детального перегляду та внесення ряду змін. На цьому наголосив президент асоціації «Земельна спілка України» Андрій Кошиль в своєму блозі на AgroPolit.com.

На його думку, для вдосконалення законодавства, перш за все, потрібно обмежити коло покупців. Право на доступ до земельних ресурсів мають отримати лише фізособи-українці.

Другим кроком має стати обмеження максимальної площі земельної ділянки в одних руках.

« Ані 200, ані навіть 1000 га в одні руки — це умовний показник, який забезпечуватиме різну рентабельність у всіх областях України. Є наукові розрахунки щодо оптимальних обсягів у тих чи інших областях і регіонах. Їх бажано брати за основу», ― аргументує Андрій Кошиль.

Є необхідність і в унеможливленні механізму перепродажу земель сільгосппризначення. Адже завдяки цьому з’явиться можливість уникнути надмірної спекуляції такими ділянками.

«Не можна на перших порах дозволяти доступ іноземного капіталу на земельний ринок. Спочатку вільний ринок землі слід запустити на певних територіях, подивитися, як він діятиме, і тоді переходити до вироблення єдиної земельної стратегії, а також — до єдиного законопроекту», ― говорить президент асоціації ЗСУ.

Виконано за допомогою Disqus