На внутрішньому ринку очікується дефіцит органіки — експерт

2 березня 2016 101 0
Кризові явища в Україні суттєво вплинули на внутрішній ринок органічних продуктів
blitz.if.uaКризові явища в Україні суттєво вплинули на внутрішній ринок органічних продуктів

Кризові явища в Україні суттєво вплинули на внутрішній ринок органічних продуктів, вважає доктор економічних наук, завідувач відділу соціекологічних проблем сталого розвитку «Інституту економіки природокористування та сталого розвитку НАН України» Ярослав Остафійчук, повідомляє «Економіст».

За його словами, в умовах стрімкого падіння рівня доходів люди бережуть кошти та менше купують органіку, вартість якої в Україні може у декілька разів перевищувати ціну неорганічних аналогів (у Європі ця різниця становить 10–50%).

«Для компенсації втрачених доходів окремі виробники вже заявили про плани скорочення площ під овочами, вирішивши натомість значно збільшити посіви бобових і зернових культур на експорт», – сказав він.

Також додає, що небезпідставними є побоювання експертів, що зона вільної торгівлі та європейські експортні переваги можуть сприяти виникненню дефіциту органіки на внутрішньому ринку, адже українським операторам буде вигідніше продавати товар у Європі, ніж в Україні (так, за розрахунками компанії «Етнопродукт», скасування мит дозволить заробити додатково €40–60 на кожній т органічних зернових).

«Для пересічного українця залишатимуться найдешевші продукти, і тому не такі якісні. Тож навряд чи у середньостроковій перспективі варто очікувати помітного нарощування виробництва високоякісних і екологічно безпечних продуктів харчування для власних потреб, тим більше 10-разового збільшення кількості органічних виробників молока, овочів і фруктів», – підсумував експерт.

Виконано за допомогою Disqus