Фермери зможуть купувати землю за умови створення аграрного банку — думка

2 березня 2016 101 0
Чи реально фермери зможуть купувати землю?
zakonnoepravo.ruЧи реально фермери зможуть купувати землю?

Україні не вдасться вічно «сидіти» на мораторії продажу землі, сказав в інтерв'ю «Херсон Оnline» член міжфракційного об'єднання депутатів «Аграрії Херсонщини» Ігор Йосипенко.

За його словами, рано чи пізно цей мораторій буде знятий. Другий момент, коли він буде знятий і які потрібні умови для того, щоб його можна було зняти безболісно для держави.

«Власником української землі повинен бути її громадянин. Це дуже важливо. А найбільша біда, якщо наші землі скуплять величезні транснаціональнікомпанії (ТНК). На сьогодні законодавчої бази — нуль, але, разом з тим, ми говоримо з вами про те, що ринок землі потрібно відкрити», — зазначив депутат.

Ігор Йосипенко додав, що для того, щоб наші фермери не боялися, не обурювалися і не виходили з акціями протесту проти ринку землі, потрібно для початку створити юридичну базу, щоб будь-який фермер зміг її відкрити і розуміти, як все буде відбуватися, хто буде власником цієї землі або, хто буде оцінювати землю, побачити механізми відчуження землі, хто має у першу чергу право на покупку, хто має вторинне право і де брати гроші.

«Одним з рішень може стати створення аграрного банку і наповнення його грошовими ресурсами, щоб фермер міг прийти у банк, взяти кредит під забезпечення цієї ж землі на 50 років, навіть у доларах, під 1,5 або 2,5% річних, і працювати на українській землі. Далі вже цей довгий кредит відпрацьовуватимуть його діти, онуки або правнуки, але у кінцевому підсумку вони стануть власниками цієї землі, а не іноземна компанія. Ось це і є основний момент, якого ми повинні дотримуватися», — додав він.

Виконано за допомогою Disqus