Стратегія 2020 не гарантує захист прав оренди на землю — експерт

3 березня 2016 78 0
Стратегія 2020 не захистить аграріїв у питанні оренди землі?
vkurse.uaСтратегія 2020 не захистить аграріїв у питанні оренди землі?

У «Єдиній комплексній стратегії розвитку сільського господарства та сільських територій на 2015-2020 роки» не передбачається гарантія від держави щодо захисту права оренди землі, заявила керівник напрямку розвитку земельних відносин «Аграрний Союз України» Ірина Діденко, пише «Голос.ua».

Вона стверджує, досі їй не вдалося почути обґрунтування, що ринок землі є панацеєю від усіх бід, врятує економіку і виведе її на «нереальні висоти».

«У меморандумі з МВФ є нюанс, коли МВФ вимагає захисту прав власності. Це один рядок, що держава повинна захищати власність. У нас виходить ринок землі у тому сенсі, що всі говорять тільки про те, що бабуся з дідусем не можуть продати пай, і у цьому вся проблема. Якщо говоримо, що людина, яка якось хоче вирішити свої фінансові проблеми, якщо дати їй можливість продати цей пай, то земля буде продаватися тільки громадянам. Законопроект про обіг землі він не передбачає, що цю землю купуватимуть юридичні особи, тим більше, не йдеться про купівлю земель іноземними особами. У земельному кодексі є пряма заборона на те, що іноземці не мають права володіти землею сільськогосподарського призначення», — пояснила експерт.

Вона підкреслює, що вирішення питання продажу свого паю його власниками не врятує економіку.

«Я не побачила ніде оголошень про це. Від держави вимагається захист права власності, право оренди. А держава не гарантує, що моє право оренди, яке я уклав з пайовиком, буде захищено державою. У стратегії цього немає. Коли це право буде захищене, тоді зможемо говорити, що під право оренди будемо отримувати кредити», — вважає Ірина Діденко.

Виконано за допомогою Disqus