Вартість землі в Україні оцінюється у €900/га — Скоцик

4 березня 2016 106 0
В Україні відсутнє розуміння «цінності землі»
uk.wikipedia.orgВ Україні відсутнє розуміння «цінності землі»

В Україні відсутнє розуміння «цінності землі», про це у блозі виданню «Ліга» написав лідер Аграрної партії України (АПУ) Віталій Скоцик.

За його словами, відсутність реальних ринкових відносин і формування своєрідної олігархічної економіки, коли на економічні «правила гри» можна впливати через політичні важелі, призвела до того, що люди втратили розуміння «цінності землі».

За його словами, середня оренда, згідно з даними експертів в Україні складає близько €30/га у рік. У більшості розвинених економік цей показник стартує десь з €300/га на рік. Відповідно, німецький, польський, американський власник землі відчуває, що він має у руках цінність, яка може забезпечувати йому дохід без продажу. Він розуміє, що земля — це цінний актив. В Україні такого розуміння поки немає.

Реформа мала б починатися із законодавчого встановлення адекватної мінімальної ціни оренди за 1 га.Такої ціни, яка б гарантувала власникам землі дохід і була б підйомною для орендарів. Звичайно ж потрібно передбачити чіткі механізми довготривалої оренди, щоб виробник-орендар міг планувати. Така система дозволить людям відчути, що земля є цінністю. Із впровадженням ринку люди не поспішатимуть продавати те, що становить цінність і може приносити постійний дохід

Вартість землі в Україні розраховується експертами на рівні €800-900 за 1 га, тоді, як у Європі, наприклад, вона коливається від €2 тис. до €10 тис. за 1 га. Очевидно, якщо йде мова про головний ресурс країни, то й вартість його має встановлюватися на відповідному рівні.

Виконано за допомогою Disqus