Посівна площа під соняшником поб'є рекорд — експерт

9 березня 2016 100 0
Площа сівби соняшника може збільшитися як мінімум на 5-10%?
vnis.com.uaПлоща сівби соняшника може збільшитися як мінімум на 5-10%?

Площа сівби соняшника може збільшитися як мінімум на 5-10%. Таку думку висловила аналітик олійних ринків Ганна Бурка, пише ІА «АПК-Інформ».

За її словами, з огляду на розмір площі загибелі озимих культур в Україні, не виключено, що посівні площі під соняшником у цьому році можуть досягти рекордного показника.

«На цьому етапі говорити про точні цифри ще рано, тому що весняна посівна кампанія тільки почалася. Однак, згідно з нашими оцінками, площа сівби соняшника може збільшитися як мінімум на 5-10% по відношенню до показника минулого року», — зазначила вона.

За словами аналітика, цей прогноз обумовлений рядом факторів. На тлі складної економічної ситуації у країні, девальвації національної валюти, змін у податковому кодексі сільгоспвиробники будуть віддавати перевагу посіву високорентабельних культур, зокрема соняшника.

«Крім того, на ринку насіння олійної, як і раніше, зберігається високий попит на насіння олійних з боку переробників через дисбаланс обсягів виробництва і наявних переробних потужностей у країні. Поряд з цим, у 2016 р. очікується подальше зростання виробничих потужностей, що тільки посилить конкуренцію за сировину у цьому сегменті», — поінформувала Ганна Бурка.

Також вона уточнила, що у жовтні-січні 2015/16 МР Україна імпортувала рекордний для цього періоду обсяг посівного матеріалу соняшника, який склав 5,5 тис. т.

Виконано за допомогою Disqus