Відсутність захисту прав пайовиків пригальмує розвиток фермерства

9 березня 2016 105 0
Паї треба об'єднати в єдину ділянку площею 150-200 га?
fb.ruПаї треба об'єднати в єдину ділянку площею 150-200 га?

Для того, щоб ціна 1 га паю була прирівняна з вартістю 1 га на держпідприємстві, паї треба об'єднати в єдину ділянку площею у 150-200 га, пише «Зеркало тижня».

От тільки можливостей для таких об'єднань за всі роки дискусій навколо відкриття земельного ринку у пайовиків не додалося. Швидше, навпаки. У високих кабінетах пропонували вирішити проблему консолідації паїв просто: мовляв, держава скупить їх у пайовиків, згрупує і перепродасть. Одразу виникли припущення, що купуватиме за однією ціною, а продаватиме — удвічі дорожче «чужим» і зі знижкою — «своїм». Поки що нас рятує наша ж бідність. Чиновники припускають, що охочих продати свої паї буде відсотків 15–20, і щоб задовольнити цей попит, знадобиться понад $2 млрд, яких у бюджеті просто немає і не буде у найближчому майбутньому.

Усі озвучені пропозиції про можливі обмеження на земельному ринку стосуються виключно адміністративних заходів, які є, як відомо, найпотужнішим корупційним фактором, що автоматично створює тіньовий ринок. Ніхто ще не пропонував непрямих обмежень у вигляді прогресивних податків або додаткових зборів для тих, хто хоче розширити свої володіння. Ці питання нецікаві чиновникам, їх складно контролювати, на них треба розумітися.

З одного боку, якщо не забезпечити пайовикам надійного захисту їхніх прав, вони свою землю просто втратять, і тоді надій на розвиток фермерства взагалі не буде. З іншого — якщо не вирівняти попиту та пропозиції, то не уникнути ні низьких цін на землю, ні концентрації земель у невеликого кола власників.

Виконано за допомогою Disqus