Україна стоїть на надзвичайно важливому етапі земельної реформи — експерт

10 березня 2016 61 0
Зараз починається новий, надзвичайно важливий етап земельної реформи
chask.netЗараз починається новий, надзвичайно важливий етап земельної реформи

Зараз починається новий, надзвичайно важливий етап земельної реформи, сказав Gazeta директор з науки та розвитку Інституту громадянського суспільства Анатолій Ткачук.

За його словами, нові громади повинні стати суб'єктами місцевого самоврядування, які мають достатньо повноважень, ресурсів і відповідальності для того, щоб працювати далі.

«Водночас є виклики, з якими ми вже зіштовхнулися, один з яких — неможливість в об'єднаних громадах планувати свою територію й управляти земельними ресурсами», — зазначив він.

Вирішення цих питань з листопада у руках парламенту, однак там не поспішають приймати ініціативи експертів, навпаки, примножують різні пропозиції від депутатів. Найчастіше досить сумнівні.

Експерти зазначають, що новообрані голови об'єднаних громад розгублені, часто не можуть зрозуміти, що їм робити, і не знають, до кого звернутися по допомогу.

«Основою існування громад є земля, при цьому планування територій немає, до того ж у більшості громад немає навіть генеральних планів. Фактично громади відсторонені від розпорядження землею, насамперед тією, яка перебуває за межами населених пунктів. Корупція там на сьогодні процвітає. Треба зробити все, щоб покінчити з цією проблемою раз і назавжди», — зазначив він.

Також додав, що земля — основа держави і сільських громад, а більша її частина сьогодні не контролюється.

Виконано за допомогою Disqus