Держгеокадастр хоче створити підприємство-монополіста — Кошиль

18 березня 2016 96 0
Андрій Кошиль, президент  Земельної спілки України
agropolit.comАндрій Кошиль, президент Земельної спілки України

Земельна спілка негативно оцінює законопроект із відкриття ринку землі, запропонований Держгеокадастром. Про це заявив президент Земельної спілки України Андрій Кошиль в інтерв’ю для AgroPolit.com.

«Фактично Держгеокадастр хоче створити монополіста у вигляді підприємства, котре проводитиме аукціони, а також посередника, якому люди продаватимуть землю та через якого здійснюватимуться всі продажі», — коментує він.

На думку експерта, проект містить чимало спірних регуляторних норм.

«Зокрема, складний механізм пріоритетного продажу землі. Щоб продати ділянку, власник має отримати підтвердження, що він запропонував її всім. За такі «довідки-підтвердження» можуть братись неофіційні платежі й це однозначно може стати корупційною нішею», — говорить Андрій Кошиль.

Крім того, він підкреслює, що більшість депутатів агробізнесу побоюються прийняття проекту Держгеокадастру хоча б через те, що він може підвищити рівень корупції.

«На практиці вони, як і звичайні сільгоспвиробники, теж стикаються зі зловживаннями і не хочуть, щоб їх було ще більше. На відміну від ініціатив Держгеокадастру, Стратегія, прийнята за Мінагропроду, більш нейтральна та дозволить поступово вести елементи ринку і запустити його без таких ризиків», ― зазначає президент Земельної спілки.

Виконано за допомогою Disqus