Уряд затвердив правила виробництва органічної продукції бджільництва

24 березня 2016 200 0
Постанова Уряду встановила вимоги щодо утримання, годівлі та лікування бджіл при виробництві органіки
pchelkindom.at.uaПостанова Уряду встановила вимоги щодо утримання, годівлі та лікування бджіл при виробництві органіки

Кабінет Міністрів України на засіданні Уряду схвалив постанову «Про затвердження Детальних правил виробництва органічної продукції (сировини) бджільництва». Відповідний проект постанови розроблено Міністерством аграрної політики та продовольства України, повідомляє прес-служба Мінагропроду.

Прийнятою постановою врегульовуються правові, технологічні, економічні основи виробництва органічної продукції бджільництва фізичними особами. Також встановлюються вимоги щодо утримання, годівлі, лікування бджіл при виробництві органічної продукції бджільництва.

Прийняття постанови обумовлено необхідністю врегулювання вимог до виробників у процесі виробництва органічної продукції відповідно до чинного законодавства. Також забезпеченням передумови ведення органічного бджільництва в Україні й розробки системи отримання екологічно безпечної органічної продукції бджільництва.

Детальніше з правилами органічної продукції бджільництва можна ознайомитись нижче.

Детальні правила виробництва органічної продукції (сировини) бджільництва

Загальні положення

  1. Детальні правила виробництва органічної продукції (сировини) бджільництва (далі – Детальні правила) визначають особливості виробництва органічної продукції (сировини) бджільництва і є обов’язковими для її виробників (фізичних та юридичних осіб). Основою виробництва органічної продукції (сировини) бджільництва є виключення з технологічного процесу застосування хімічних добрив та пестицидів синтетичного походження, генетично модифікованих організмів (ГМО), похідних ГМО, продуктів, вироблених генетично модифікованими організмами, консервантів тощо.

  2. При виробництві органічної продукції (сировини) бджільництва застосовуються технологічні операції виробництва продукції бджільництва з урахуванням вимог, встановлених частиною першою статті 22 Закону України «Про виробництво та обіг органічної сільськогосподарської продукції та сировини» та Детальними правилами.

  3. У процесі виробництва органічної продукції (сировини) бджільництва її виробник повинен:

використовувати бджіл відповідно до породного районування;

проводити підгодівлю бджіл виключно органічним медом з медоносних рослин, які не є генетично модифікованими, до яких не застосовувалися хімічні добрива, пестициди синтетичного походження;

обирати місця для розміщення пасік відповідно до вимог законодавства у сфері органічного виробництва та Детальних правил;

підтримувати здоров’я бджіл на основі превентивних заходів.

  1. Перехідний період триває не менше 12 місяців. Під час перехідного періоду виробник повинен дотримуватися правил органічного виробництва.

Вимоги щодо походження та відтворення бджіл при виробництві органічної продукції (сировини) бджільництва

  1. При виборі порід бджіл слід надавати перевагу місцевим екотипам бджоли медоносної (Apis mellifera).

Вимоги щодо утримання бджіл при виробництві органічної продукції (сировини) бджільництва

  1. Пасіки розміщуються:

таким чином, щоб у радіусі 3 кілометрів від пасіки знаходилися джерела натурального нектару і пилку, який походить з органічно вирощених або дикорослих культур. Зазначені вище вимоги не стосуються місць, де відсутнє цвітіння або де бджоли знаходяться у стані спокою;

на відстані не менше 500 метрів від шосейних доріг і залізниць, пилорам, високовольтних ліній електропередач напругою 110 кВ і більше;

на відстані не менше 1 кілометру від тваринницьких і птахівницьких будівель;

на відстані не менше 5 кілометрів від воскопереробних підприємств, підприємств кондитерської та/або хімічної промисловості, аеродромів, військових полігонів, радіолокаційних, радіо-та/або телетрансляційних станцій, інших джерел мікрохвильового випромінювання;

на відстані не менше 7 км від товарних пасік, які не виробляють органічну продукцію.

  1. Вулики повинні бути виготовлені з натуральних матеріалів (зокрема, деревини), які не створюють загрози забруднення навколишнього природного середовища або сільськогосподарській продукції. Забороняється обробляти внутрішню частину вуликів фарбами та/або іншими хімічними речовинами.

  2. При формуванні пасік або під час перехідного періоду використання бджолиного воску неорганічного походження дозволяється у випадках, якщо:

віск органічного походження відсутній на ринку органічної продукції та сировини;

віск не забруднений речовинами, які заборонені до використання при виробництві органічної продукції (сировини);

віск, який отриманий з бджолиного забрусу.

  1. З метою обліку пасік та здійснення лікувально-профілактичних заходів на кожну пасіку видається ветеринарно-санітарний паспорт.

Вимоги щодо годівлі бджіл та кормів при виробництві органічної продукції (сировини) бджільництва

  1. В кінці продуктивного сезону у вуликах слід залишати для зимівлі запаси органічного меду із розрахунку не менше 20-25 кілограмів на бджолину сім'ю, не менше 10-15 кілограмів для бджолиних відводків та не менше 8 кілограмів для нуклеусів.

  2. При відкачуванні меду заборонено використовувати хімічно синтезовані репеленти, а також відкачувати мед зі стільників із розплодом.

  3. Підгодівля бджолиних сімей органічним медом та органічним цукровим сиропом дозволяється лише, якщо виживання бджіл є під загрозою у зв’язку з несприятливими кліматичними умовами, які перешкоджають збиранню нектару та пилку і призводять до зменшення надходжень кормових запасів до вуликів.

Підгодівля бджолиних сімей проводиться у період часу між останнім відкачуванням меду і за 15 днів до початку наступного періоду медозбору.

Виробник органічної продукції (сировини) бджільництва повинен вести облік стану бджолиних сімей, їх продуктивності і записи погодних умов та строків цвітіння медоносів. У журналі також зазначають стан бджолиних сімей після кожного огляду, їх продуктивність, кількість стільників розплоду, бджіл, кормів та інформацію про застосування лікування. На кожну бджолину сім’ю в журналі повинна бути окрема сторінка.

Обов’язково здійснювати паспортизацію (сертифікацію) території, що використовується для вирощування медодаїв, з метою виробництва органічної продукції бджільництва. Необхідно застосувати насіння і технології, що відповідають правилам органічного виробництва.

Вимоги щодо лікування бджіл при виробництві органічної продукції (сировини) бджільництва

  1. Для профілактики хвороб та лікування бджіл у вуликах використовуються натуральні природні продукти, такі як прополіс, віск і рослинні олії.

З метою захисту рамок, вуликів і стільників, зокрема, від шкідників, застосовуються засоби згідно з переліком, що додається до Детальних правил.

Обробка має здійснюватись лише під наглядом фахівця – лікаря ветеринарної медицини.

Для дезінфекції пасік застосовуються такі фізичні методи, як пара або відкритий вогонь та хімічна дезінфекція з використанням перекису водню, надоцтової і мурашиної кислот.

  1. У разі виявлення у бджолиних сімей захворювання, в тому числі зараження паразитами, необхідно вжити заходів відповідно до законодавства у сфері ветеринарної медицини з використанням ветеринарних препаратів, дозволених у сфері органічного виробництва.

У випадку зараження кліщем Varroa destructor можуть застосовуватися такі речовини, як мурашина, молочна, оцтова та/або щавелева кислоти, а також ментол, тимол та камфора.

  1. Не дозволяється застосування хімічних алопатичних ветеринарних препаратів та/або антибіотиків з профілактичною метою.

Бджолині сім’ї, до яких застосовуються хімічні алопатичні ветеринарні препарати, необхідно ізолювати на весь період лікування, а бджолиний віск замінити воском з пасік, які здійснюють органічне виробництво. У подальшому до цих бджолиних сімей застосовується перехідний період терміном в 12 місяців.

Знищення розплоду трутнів дозволяється лише для запобігання розповсюдженню кліща Varroa destructor.

  1. Заборонено таке хірургічне втручання, як обрізання крил у бджолиних маток.

Виконано за допомогою Disqus