Аграріям Херсонщини посів і підживлення гектару зернових обходиться у 4 тис. грн

30 березня 2016 53 0
На Херсонщині  весняно-польові роботи у самому розпалі
galslovo.if.uaНа Херсонщині весняно-польові роботи у самому розпалі

На Херсонщині весняно-польові роботи у самому розпалі, повідомив голова Херсонської обласної організації Аграрної партії України Олександр Паливода, пише прес-служба Аграрної партії України.

За його словами, аграрії активно займаються підживленням озимих посівів — вже підживили 354 тис. га або 90% від потреби. Майже впорались з пшеницею — підживили на 92% площ, ячмінь — на 85%, ріпак — на 69%.

«Триває посів ранніх зернових культур. Станом на 29 березня посіяно 126 тис. га. Це 73% від плану. Майже закінчили посів гороху — на 97% від запланованих плащ, ячмінь посіяли на 73% площ, овес — на 70%, яру пшеницю — на 40%», — сказав він.

Також додав, що на сьогодні основна складність у виробників — це фінансування. Аби виконати вимоги щодо технічного забезпечення і посівного матеріалу та хоча б мінімально внести добрива і засобами захисту рослин (а це біля 77% від усіх витрат), на один гектар потрібно близько 4 тис. грн. Усього ж по області на проведення комплексу весняно-польових робіт аграріям потрібно близько 3,8 млрд грн. Аграрії Херсонщини нарікають, що значні труднощі зумовила зміна податкової системи. Відміна спеціального режиму оподаткування ПДВ призвела до зменшення обігових коштів сільгосппідприємств, які вони можуть використовувати на виробничі цілі.

«Державної підтримки також, на жаль, немає. Тому виробники вимушені покладатися лише на власні сили. Наразі коштів у них вистачає на 82% всіх робіт. Близько 685,7 млн грн. потрібно залучити за рахунок комерційних та банківських кредитів. За оперативними даними, з районів поки що залучено 144,7 млн грн кредитних ресурсів з відсотковою ставкою від 22% до 28% річних. Це дуже дорого і далеко не у всіх виробників є змога отримати навіть такі позики», — підсумував експерт.

Виконано за допомогою Disqus