Втрати від недоотриманої сільгосппродукції складуть 25 млрд грн — експерт

4 квітня 2016 46 0
Втрати від скасування спецрежиму ПДВ будуть трагічними для України?
firtka.if.uaВтрати від скасування спецрежиму ПДВ будуть трагічними для України?

Втрати від нововведень в Україні (скасування спецрежиму ПДВ) у цьому році складатимуть близько 25 млрд грн недоотриманої сільськогосподарської продукції, таку думку висловив «Радіо Свободі» академік НАН України Богдан Данилишин.

За його словами, найближчим часом доступ до кредитних ресурсів для вітчизняних сільськогоспвиробників буде обмежений, особливо зважаючи на фінансовий стан банківської системи в Україні в останні три роки.

«За різними оцінками, в Україні частка банківського кредитування займає менше ніж 20% обігових коштів аграр­ного сектору, у той час як у розви­нутих країнах вона досягає 70%. Ставка за кредитами для сільського господарства на кінець лютого 2016 р. складала 19,8%, що перевищує середню відсоткову ставку за кредитами по економіці (16,4%)», — зазначив він.

Отже, на його переконання, допомоги аграріям чекати немає звідки.

«Таке враження, що все робиться лише для того, щоб іншого виходу – як зняти мораторій на продаж землі – у нас не було. Разом з тим, я вважаю, що ці два питання – державної підтримки розвитку сільськогосподарського виробництва та зняття мораторію на продаж землі – не можуть бути альтернативою один одному», — упевнений Богдан Данилишин.

Також він додав, що в усіх країнах, де є ринок земель і де його не має, існує державна підтримка села.

Виконано за допомогою Disqus