Закупівельні ціни на зернові зросли на 16%

5 квітня 2016 35 0
Внутрішні закупівельні ціни на зернові з початку 2016 р. зросли у середньому на 16%
agronews.uaВнутрішні закупівельні ціни на зернові з початку 2016 р. зросли у середньому на 16%

Внутрішні закупівельні ціни на зернові з початку 2016 р. зросли у середньому на 16%, повідомив міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко, пише прес-служба Мінагропроду.

За його словами, з початку 2016 р. відновилась практика відшкодування ПДВ при експорті зернових та олійних культур, що стало одним з головних чинників підвищення середньозакупівельних цін на зернові культури.

«За відсутності відшкодування ПДВ, експортери перекладали цей грошовий тягар на малого та середнього виробника шляхом заниження закупівельних цін на суму невідшкодованого ПДВ. Невідшкодування ПДВ по суті було експортним митом на рівні 16,7%», — зазначив міністр.

Також додав, що тепер ця практика припинена. ПДВ відшкодовується експортерам, і відповідно виробники отримують реальну ринкову ціну. Наразі, враховуючи цей фактор, з початку цього року закупівельні ціни на зернові культури у середині країни зросли від 11% до 26%, у той час як світові спотові ціни з початку 2016 р. знизились на пшеницю до 7%, на кукурудзу до 2%, за даними світових бірж.

«Внутрішні закупівельні ціни на пшеницю ІІІ класу зросли на 12%, на пшеницю ІV класу — на 11%, пшеницю VІ класу — на 16%, на жито — 22%, ячмінь — 11% і кукурудзу — на 26%», — підсумував очільник Мінагропроду.

Виконано за допомогою Disqus