Компенсації за кредити не будуть доступними для фермерів — експерт

14 квітня 2016 84 0
Компенсації за кредитами не стануть доступнішими для селян
bykvu.comКомпенсації за кредитами не стануть доступнішими для селян

Компенсації за кредитами не стануть доступнішими для селян, переконаний віце-президент Союзу сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів, член громадської ради при Міністерстві аграрної політики та продовольства України і власник фермерського господарства у Харківській області Віталій Львов, пише UBR.

«По-перше, запропоновані банками процентні ставки просто захмарні — до 27% річних. Але наш бізнес — «не швидкий». Навіть ті, хто займаються рослинництвом, беруть позики, як мінімум, на 10-12 місяців, свинарям ж гроші потрібні на 2-3 роки, а господарствам, що спеціалізуються на розведенні великої рогатої худоби — до 10 років потягнути такі ставки, навіть з урахуванням 50%-ї бюджетної компенсації зможуть не всі», — переконаний він.

По-друге, за його словами, грошей під цю програму у бюджеті, м'яко кажучи, мало. І у минулому і у цьому році держава обіцяє по 300 грн млн. Це у рази менше, ніж потрібно.

«Той факт, що грошей на всіх явно не вистачить, чиновники прекрасно усвідомлюють, тому заздалегідь попереджають: право отримувати компенсації виставлять на конкурси. За якими критеріями обиратимуть переможців — неясно, що відкриває широкі можливості для побудови корупційних схем, вважають експерти. І вже зовсім незрозуміло, як теоретично допущений до державного гаманця приватний фермер зможе обійти у цій гонці велике господарство», — додав він.

Виконано за допомогою Disqus