Три успішних кроки Уряду Яценюка у земельні сфері — думка

14 квітня 2016 47 0
Що позитивного зробив уряд Арсенія Яценюка у земельній сфері?
cure.org.uaЩо позитивного зробив уряд Арсенія Яценюка у земельній сфері?

Головним успіхом у земельній сфері Уряду Арсенія Яценюка є відкриття відомостей Державного земельного кадастру про суб'єкти прав на землю, вважає народний депутат Олег Кулініч, пише «Економічна правда».

За його словами, по-перше, тепер усі громадяни, а не лише якісь втаємничені люди можуть дізнатися інформацію про власників земельних ділянок.

«Це якщо і не зменшить рівень земельної корупції, то хоча б допоможе з нею ефективно боротися. Якнайповніше оприлюднення інформації щодо державного земельного кадастру та винесення наказів про розпорядження землями сільськогосподарського призначення просто обов'язкове у правовій державі.Ще один плюс — надання можливості отримувати відомості з кадастру через інтернет. Це вимога часу, і це допоможе людям з обмеженими можливостями», — зазначив він.

По-друге, на думку народного депутата, ще одним позитивом уряду Яценюка можна назвати надання нотаріусам повноважень з реєстрації прав на нерухомість, у тому числі — на земельні ділянки.

«У цьому контексті варто сказати і про введення електронних адміністративних послуг для населення через ЦНАП: замовлення витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку, замовлення витягу про нормативну грошову оцінку землі, отримання відомостей про власників та користувачів земельних ділянок», — вважає Олег Кулініч.

Ще один, на його переконанння, — третій позитив — децентралізація повноважень щодо реєстрації прав шляхом передавання їх райдержадміністраціям та органам місцевого самоуправління. Наявність альтернативи полегшує життя місцевим мешканцям та підвищує роль і «функціонал» місцевої влади, що неминуче у процесі децентралізації.

Виконано за допомогою Disqus