Держпідприємсва можуть генерувати фінансовий ресурс для підтримки фермерів — Кутовий

16 квітня 2016 9 0
Приватизація держпідприємств не має бути «сліпою»
forbes.net.uaПриватизація держпідприємств не має бути «сліпою»

Процес приватизації держпідприємств, очевидно, має продовжуватися. Але це не має бути «сліпа» приватизація, заявив міністр аграрної політики та продовольства України Тарас Кутовий, пише Аgropolit.com.

«Ті державні підприємства, які можуть ефективно працювати, повинні свій прибуток віддавати, у тому числі для галузі. І взагалі підхід для галузі наступний: підприємства, які мають прибутки у сфері підпорядкування АПК, вони можуть генерувати фінансовий ресурс для підтримки малих фермерів і підприємств», — повідомив він.

За його словами, у галузі також працевлаштовано багато людей. Є хороші спеціалісти. Розумна приватизація має бути. Тобто якщо хочемо щось приватизувати, то потрібно віддавати невеличкі пакети, давати додаткові зобов’язання інвесторам, щоб вони брали на себе їх і показували ефективність і лише на базі цього треба збільшувати пакет володіння цими підприємствами.

«Наприклад, віддали 10% — показали гарний результат і можемо потім відавати ще 5%. Але якщо стратегічне підприємство генерує гарний прибуток, то може його накопичувати й далі для громадян України і підтримувати бюджет. На жаль, досвід показує, що мало прикладів ефективного управління державою стратегічних підприємств», — сказав очільник Мінагропроду.

Також додав, що має бути партнерство міжнародного бізнесу, експертів.

«І я би робив акцент не на фінансових, а стратегічних інвесторах, які мають експертизу, стратегію, ринки збуту, фінансові ресурси і разом з ними піднімати галузь. Це підніме нашу прозорість, дасть можливість говорити інвесторам у світі та ЄС, що з Україною можна працювати прозоро, заробляти гроші і тут є ефективні, якісні менеджери, які сприяють розвитку галузі. Тобто треба іти крок за кроком», — підсумував він.

Виконано за допомогою Disqus