Суд зобов'язав ХТЗ повернути державі 400 млн грн боргу

18 квітня 2016 66 0
Вищий адміністративний суд ухвалив рішення, згідно з яким ХТЗ має повернути Україні понад 400 млн грн боргу за міжнародний кредит
zib.com.uaВищий адміністративний суд ухвалив рішення, згідно з яким ХТЗ має повернути Україні понад 400 млн грн боргу за міжнародний кредит

Вищий адміністративний суд ухвалив рішення, згідно з яким Харківський тракторний завод (ХТЗ) має повернути Україні понад 400 млн грн боргу за міжнародний кредит, взятий під гарантії держави, повідомляє «УНН».

Зокрема, суд визначив неправомірною угоду між ПАТ «Харківський тракторний завод ім. С.Орджонікідзе» (боржником) та кредиторами, у тому числі податковою інспекцією, відповідно до якої держава в особі податкової належить до четвертої черги боржників і розрахунки з нею відбуватимуться протягом 30 років – до 2035 р.

«Cудом апеляційної інстанції вірно відхилені доводи відповідача (Харківського тракторного заводу, — ред) про те, що спірна заборгованість фактично вже вирішена господарським судом під час розгляду справи про банкрутство та затвердження мирової угоди, оскільки усі зобов'язання боржника перед кредиторами, що виникли до затвердження мирової угоди, незалежно від того, брали ці кредитори участь у справі про банкрутство, чи ні, припиняються», — наголошено в ухвалі суду.

Вищий адміністративний суд підтримав рішення апеляційного суду, який встановив, що станом на день звернення податкового органу до суду з даним позовом, відповідачем, а саме Харківським тракторним заводом не вжито заходів щодо погашення в добровільному порядку заборгованості за кредитами, наданими підприємству під державні гарантії, а відтак дійшов вірного висновку про наявність підстав для задоволення позовних вимог про стягнення боргу на користь держави.

Ухвалою Вищого адміністративного суду касаційну скаргу Публічного акціонерного товариства «Харківський тракторний завод ім. С.Орджонікідзе» відхилено. Постанову Харківського апеляційного адміністративного суду від 08.12.2015 залишено без змін.

Виконано за допомогою Disqus