Розвиток малого бізнесу та фермерства в Україні стримують земельні торги — експерт

19 квітня 2016 51 0
Земельні торги недоречні для українських фермерів
top55.infoЗемельні торги недоречні для українських фермерів

Система земельних торгів – несправедлива та негуманна відносно жителів маленьких міст та сіл. Про це зазначає генеральный директор «ЮМДЖИ ПРОЕКТ» Роман Мекшун у коментарі delo.ua.

До 2008 року в Законі «Про оренду землі» був закріплений конкурентний підхід придбання права оренди: якщо на одну ділянку надходило більше однієї заяви, уповноважений орган мав право провести аукціон або конкурс. А також був список винятків – земель, що не підлягають аукціонним торгам. Але з 2008 року конкурси скасовані, залишилися лише аукціони, а привілейований список винятків значно скоротився.

На початку квітня оприлюднили зміни до Земельного кодексу, згідно з якими обов'язковою умовою створення фермерського господарства є наявність землі в оренді.

«Для цього потенційному фермеру тепер доведеться стати переможцем земельних торгів. Навряд чи це буде стимулювати розвиток малого бізнесу та фермерства в Україні. Право взяти в оренду земельну ділянку до 2 га для ведення особистого селянського господарства також має бути доведено на аукціоні. Якщо наважишся раптом будувати будинок, дачу або гараж, а своє право на безкоштовну приватизацію вже використовував, – теж, будь добрий, вийди переможцем земельних торгів», – говорить Роман Мекшун.

Мета конкурентної процедури – наповнення бюджетів. Утім аукціонні рамки для громадян здаються несправедливими і навряд чи принесуть очікувані результати, впевнений чоловік.

«На мій погляд, не дуже по-хазяйськи було зобов'язувати проводити аукціони для товарного сільгоспвиробництва. Адже поки тривають усі процедури – земля простоює, а для сільгоспугідь це просто неприпустимо. З огляду на складну економічну ситуацію і різний попит на землю в різних регіонах України, ставлення до питання проведення земельних торгів, на мою думку, має бути більш диференційованим», – резюмує експерт.

Виконано за допомогою Disqus