Ціни на сільгосппродукцію виросли на 13%

21 квітня 2016 87 0
Падіння ціни на яйця «вивело у нуль» ціновий індекс продукції сільського господарства
zoda.gov.uaПадіння ціни на яйця «вивело у нуль» ціновий індекс продукції сільського господарства

Падіння ціни на яйця «вивело у нуль» ціновий індекс продукції сільського господарства. Ціни реалізації продукції сільського господарства на кінець першого кварталу 2016 р. зросли на 13,2% порівняно з аналогічним періодом 2015 р. Зростання виявилось майже пропорційним — на 13,5% зросли ціни на продукцію рослинництва, на 13,0% — тваринництва, повідомляє прес-служба Української аграрної конфедерації (УАК).

Проте, взявши для порівняння попередній квартал, а не відповідний минулого року виявилось, що ціновий індекс зріс лише на 0,2%. З грудня 2015 р. ціни реалізації продукції рослинництва збільшились на 14,5%, але цей ріст майже повністю був компенсований спадом цін на тваринницьку продукцію — на 10,6%.

З початку цього року найбільше зросли ціни на овочеві культури (23,7%), зернові і зернобобові (9,3%), та насіння олійних (7,5%). Майже непомітним виявилося подорожчання плодових та ягідних (2,2%), у той час, як ціна на картоплю знизилась на 6,6%.

Щодо тваринництва, то незначні зміни зачепили ціни реалізації живих тварин (1,2%) та молока (0,1%).

Найістотнішим виявилося падіння ціни на курячі яйця, яке з січня поточного року знизилася майже на 19,8%, повернувшись до ціни минулого літа. Така різка зміна пояснюється значним скороченням експорту, що спровокувало збільшення пропозиції на внутрішньому ринку, та, як наслідок, падіння ціни.

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою