Учені розробили біопластик з сільгоспвідходів

23 квітня 2016 65 0
Учені з Іспанії розробили міцний біопластик з сільськогосподарських відходів
ua.euronews.comУчені з Іспанії розробили міцний біопластик з сільськогосподарських відходів

Учені з Іспанії розробили міцний біопластик з сільськогосподарських відходів та нано-елементів, повідомляє Euronews.

Новий біоматеріал створили у рамках європейського дослідницького проекту Dibbiopack.

Як зазначають розробники, біополімери з сільськогосподарських відходів змішують з нано-елементами і плавлять при температурі 200° C.

«Поєднання цих компонентів робить новий біопластик надійним, а також надає йому інших корисних особливостей. Наприклад, наноглина дозволяє сформувати велику площу тонкої плівки товщиною один нанометр, яка може бути надійним захисним покриттям», — розповідають дослідники.

Як зазначає промисловий інженер технологічного центру AITIIP Лідія Гарсія, головна інновація полягає у застосуванні отриманих з біомаси та цукру біополімерів, які піддаються біологічному розпаду.

«Нанокомпоненти підвищують механічну міцність біопластика, а також краще захищають вміст контейнера від кисню. Біопластик, якому ми, приміром, надаємо антимікробних властивостей, можна використовувати у медицині», — пояснює фахівець.

Досі недостатньо пластичні біоматеріали були несумісні з сучасними лініями виробництва, а виготовлені з них контейнери — нездатні захистити харчові, косметичні або фармацевтичні продукти від псування, зазначають фахівці.

«Запропоновану суміш можна виробляти у промислових масштабах тим же способом, що і звичайний пластик. Новий біопластик підходить для звичайних формувальних машин та створення необхідної форми упаковки», — наголошують в AITIIP.

Так, наприклад, ємності для косметики ллються під тиском: промисловий пристрій впирскує рідкий пластик у сталеву прес-форму під тиском до 85 т, минає 30 секунд — і полімер твердне.

Крім того, додаючи сенсори та комунікаційні компоненти, дослідники намагаються зробити екологічну упаковку ще й «розумною». Приміром, розміщена на біорозкладаній пляшці дуже чутлива до кисню пластикова плівка змінить колір і сповістить споживача про те, що вміст ємності став непридатним до вживання.

Виконано за допомогою Disqus