На Сумщині відбувся земельний конфлікт між владою й аграріями

25 квітня 2016 90 0
На Сумщині аграрії не сплачували орендну плату за використання неуспадкованих паїв та господарських дворів
Сумська ОДАНа Сумщині аграрії не сплачували орендну плату за використання неуспадкованих паїв та господарських дворів

У Липоводолинському районі (Сумська область) аграрії не сплачували орендну плату за використання непереоформлених (неуспадкованих) паїв та господарських дворів, пише прес-служба Сумської облдержадміністрації.

«Усім агропідприємствам району на комісії було запропоновано укласти договори за використання непереоформлених паїв під 5% орендної плати», – зазначив тимчасово виконуючий обов’язки голови Липоводолинської РДА Віталій Давиденко.

За його словами, тим аграріям, які не платили орендну плату за ці паї протягом багатьох років, було запропонувано сплатити оренду за 2015 р. Більшість підприємств погодились сплатити ці кошти, а от підприємства ТОВ «Альянс», ТОВ «СК-АГРО», СФГ «Кривозуб» не погодились укладати договори на 2016 р. і при цьому компенсувати заборгованість по орендній платі за 2015 р.

Нарікають на агробізнес і деякі сільські голови цього району.

«Ви знаєте, що сільська рада утримується з податків і зборів. У нас немає жодного гектара ріллі, який можна було б здати в оренду і щось отримувати. Усі землі запасу роздані людям», – нагадав голова Яснопільщанської сільради Надія Гордієнко.

За його словами, водночас у минулому році підприємство ТОВ «Альянс» використовувало 39 непереоформлених паїв загальною площею 125,4210 га. При умові, якби договір був укладений під 5%, сільська рада лише за цей один рік отримала б 147781,67 грн.

У той же час у підприємців, яких звинувачують у несплаті податків, своя правда.

«Ми допомагаємо селу, ремонтуємо дороги, школу, чистимо шляхи. Але цього ніхто не враховує. Фіксовані податки у мене заплачені всі. А щодо не витребуваних паїв, я заплачу ще 500 тис. у районний бюджет, але мої люди не отримають зарплати. А я вважаю, що наповнення бюджету сільської ради повинно бути через створення нових робочих місць, що я й роблю, адже зараз у мене працює 70 осіб», – обурений керівник СФГ «Кривозуб» Іван Кривозуб.

Олександр Марченко зазначив, що на сьогодні вдалося досягти домовленості про взаємодію між аграріями та керівництвом району з приводу оформлення умов землекористування. Передбачається врегулювання певних законодавчих норм на державному рівні.

«Але нам треба шукати компроміс і взаємодіяти вже сьогодні, оскільки тільки у такому разі земля оброблятиметься і приноситиме свої плоди. У разі ж, коли кожен буде стояти на своїй позиції, на необробленій землі ростимуть бур’яни. Протягом минулого тижня аграрії, з якими проводили перемовини, почали укладати договори на право використання землі.

Виконано за допомогою Disqus