Аграрії зберуть 24,3 млн т кукурудзи — прогноз

25 квітня 2016 27 0
Валовий збір кукурудзи в Україні у 2016 р. буде меншим, ніж у рекордному 2014 р.
pixabay.comВаловий збір кукурудзи в Україні у 2016 р. буде меншим, ніж у рекордному 2014 р.

Валовий збір кукурудзи в Україні у 2016 р. буде меншим, ніж у рекордному 2014 р., але все ж більшим, ніж торішній, повідомляє «ПроАгро».

Минулої осені вітчизняні аграрії зібрали 23,3 млн т зернової, то на цей раз є підстави розраховувати на збільшення врожаю майже на 1 млн т.

Відзначимо, що у порівнянні з попереднім прогнозом, теперішній збільшений на 1,5 млн т. Підставою для такої оптимізації очікувань стало зростання оцінки посівної площі кукурудзи.

Практично всю першу половину нинішнього сільгоспсезону культура була явним аутсайдером внутрішнього зернового ринку — ціни на неї поступалися цінам і на фуражну пшеницю, і на ячмінь.

З огляду на, що при цьому кукурудза є однією з найдорожчих культур у виробництві, ми сумнівалися, що під новий урожай аграрії засіють нею великі площі, ніж у минулому році (4,1 млн га). Однак уже у березні-квітні ціни у доларовому еквіваленті почали рости, а разом з ними пожвавився і попит на зернову трейдерів. Ці обставини повернули у значній мірі підірваний інтерес до культури, і у підсумку сільгоспвиробники задекларували на старті кампанії посівні площі у розмірі 4,5 млн га.

Якщо озвучені плани аграріям вдасться повністю реалізувати, то збиральна площа кукурудзи у цьому році складе більше 4,4 млн т, з яких і буде зібрано 24,3 млн т зерна. При цьому середня врожайність очікується нами на рівні 54,7 ц/га. Це менше торішньої — 57,1 ц/га, не кажучи вже про те, що у 2013-2014 рр. вона становила від 60 ц/га.

Але таке скорочення є доречним, враховуючи, що при існуючому дефіциті коштів на посівну виробники будуть використовувати менш якісний посівний матеріал і ще більше економити на ЗЗР і добривах. Також варто реально оцінювати і погодні ризики: клімат в Україні стає все більш сухим і спекотним, і цілком ймовірно навіть погіршення минулорічної ситуації, коли повноцінній зав'язі зерна перешкоджали високі атмосферні температури, а його визріванню — ґрунтова посуха.

Зважаючи на це прогноз урожаю культури можна вважати навіть не середнім, а ближчим до песимістичного. У разі оптимістичного сценарію майбутній урожай кукурудзи може перевищити і 26 млн т.

Виконано за допомогою Disqus