Часті спалахи АЧС призводять до зниження інвестицій в свинарство

5 травня 2016 34 0
Втрати від АЧС розділяють на прямі та непрямі
mais.uaВтрати від АЧС розділяють на прямі та непрямі

Попередження та нейтралізація наслідків АЧС вимагає від фермерів, що займаються розведенням свиней чималих засиль та капіталовкладень. Про це зауважив аналітик з питань аграрного бізнесу ЄБРР Василь Говгера під час Міжнародної конференції «Африканська чума свиней: підвищення обізнаності про ризики та шляхи їх зменшення», повідомляє Асоціація свинарів України.

Експерт пояснив, що втрати від АЧС розділяють на прямі та непрямі. До перших відносяться: вартість тварин, знецінення капітальних інвестицій, вартість на додаткове зберігання (або термічну обробку) фуражного зерна, втрати через неможливість ведення бізнесу, вартість протиепізоотичних заходів (відбір зразків та аналізи, забій, дезінфекція, утилізація тварин, дез. бар’єри тощо). Непрямі — глобальніші:

  • компенсаційні витрати;

  • зниження інвестиційної привабливості сектору;

  • збільшення ризиків та вартості фінансових ресурсів;

  • зниження продажу та цін на свинину;

  • збитки переробників та виробників кормів;

  • обмеження експорту свинини та кормових культур.

За словами експерта, відчути на собі наслідки АЧС можуть і господарства, котрі не займаються свинарством, але знаходяться трикілометровій карантинній зоні.

«Наприклад, на господарства, які зберігають фуражне зерно, поширюється заборона транспортування сировини», — говорить пан Говгера.

Виконано за допомогою Disqus