Кредитування для фермерів стане «м’якшим» мінімум через 3 роки – експерт

6 травня 2016 71 0
Банкам потрібно 3 роки для реалізації пілотного проекту
kredit-otziv.ruБанкам потрібно 3 роки для реалізації пілотного проекту

Чим швидше банки зможуть забезпечити малим та середнім аграрним підприємствам доступне фінансування на максимально зрозумілих умовах, тим швидше українці зможуть впевнено дивитися у майбутнє. Про це заявила виконавчий директор Незалежної асоціації банків України Олена Коробкова у коментарі для «НВ: Бизнес». Одним з максимально дієвих інструментів забезпечення доступного кредитування малих та середніх агропідприємств можуть стати аграрні розписки.

«Сільгоспвиробники забезпечують понад 37% всієї валютної виручки України, тобто кожен четвертий долар. А це понад 14% загального обсягу ВВП країни. Закон про аграрні розписки був прийнятий ще в 2012 році. Проте, тривалий час це був мертвий документ. Чотири роки знадобилося, щоб теорія змогла втілитися у практику. До сьогодні, фактично, не було працюючого Реєстру аграрних розписок. Чимало земельних ділянок в окремих областях України досі не внесені до земельного кадастру. Не було також конкретної інструкції по процедурі примусового виконання. Зараз усе це є і працює. Здавалося б ось воно аграрне щастя. Але нависла інша загроза – оцінка ризикованості таких операцій», – пише Олена Коробкова.

Щоб аграрні розписки почали повноцінно працювати як інструмент банківського кредитування, банкіри просять три роки для реалізації пілотного проекту. За цей час будуть пом’якшені вимоги при визначенні розміру кредитного ризику за операціями з аграрними розписками.

«Як показує банківський досвід і статистика, невеликі аграрні господарства є найбільш надійними позичальниками. Думаю, це пояснюється тим, що робота на землі для них – це не тільки бізнес, а й певна філософія життя, перевірена часом. Саме час є одним із визначальних чинників у роботі сільгоспвиробника. Неможливо сьогодні посіяти, а завтра вже зібрати урожай. Для отримання результатів своєї праці, аграрій повинен працювати протягом року, часто і кілька років підряд», – говорить експерт.

Розроблена НАБУ концепція пілотного проекту передбачає, що позичальниками можуть бути малі та середні аграрні підприємства у розпорядженні яких знаходиться 5 000 га, а річний обсяг виручки від реалізації врожаю не перевищує 70 млн грн. При цьому, загальний розмір зобов’язання за аграрними розписками одного підприємства не може бути більшим, ніж 15 млн грн. Для банків максимальний розмір портфеля активних операцій з аграрними розписками не повинен перевищувати 10% від розміру регулятивного капіталу.

За час реалізації пілотного проекту банки матимуть можливість сформувати портфелі операцій з аграрними розписками, а отримані дані зможуть бути використані для вдосконалення методики визначення розміру кредитного ризику.

Виконано за допомогою Disqus